RECEPTI: 4 jesenska super živila in kako jih uporabiti!

Temperature padajo, medtem ko pestrost sezonskih živil narašča. Sledeča jesenska super živila lahko najdeš na vrtu, vsekakor pa tudi na lokalni tržnici, za vsakega pa smo ti pripravili tudi idejo za pripravo. Po okusnem obroku pa ne pozabi na svojo najljubšo rekreacijo, na katero se lahko prijaviš preko naše aplikacije.  

1.      Jabolka

Naj bodo sladka ali kisla, prav vsa so primerna za zelo raznoliko pripravo. Lahko jih poješ sveže ali pa pripraviš v slastnih pitah, ki se še tople priležejo predvsem ob mrzlih večerih. Pozoren/na bodi le, da poješ tudi lupino – ta vsebuje veliko flavonoidov, ki koristijo zdravju srca. Poleg tega so jabolka tudi polna antioksidantov in vsebujejo 4 grame prehranskih vlaknin na porcijo.

Sezona jabolk je: od avgusta do novembra.

Recept: Solata z gorgonzolo, jabolki in javorjevim prelivom

Sestavine (za 6 oseb):Jesenska super živila

  • ¼ skodelice javorjevega sirupa,
  • 2 jedilni žlici olja,
  • 2 jedilni žlici limetinega soka,
  • ¼ čajne žličke soli,
  • ¼ čajne žličke sveže zmletega črnega popra,
  • 8 skodelic zelene solate (lahko je mešanica različnih vrst),
  • 2 velika jabolka,
  • ¼ skodelice nadrobljene gorgonzole,
  • 2 jedilni žlici nasekljanih pekanovih orehov.

Priprava:

Najprej iz javorjevega sirupa, olja, limetinega soka, soli in popra zmešaj solatni preliv. Nareži jabolka in ju v večji skledi zmešaj s solato, pokapljaj s prelivom, zmešaj in solato potresi z gorgonzolo in pekanovimi orehi.

2.      Brstični ohrovt

Če ga prav pripraviš, je lahko tudi brstični ohrovt prav okusen. Ima blag grenek okus, zato se poda h slanim in pikantnim živilom. Poskusi ga na primer kombinirati z balzamičnim kisom. Zdravju koristi predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina K (polovica skodelice ga vsebuje več od priporočenega dnevnega vnosa), obenem pa je izjemno dober vir folata in železa.

Sezona brstičnega ohrovta je: od septembra do marca.

Recept: Brstični ohrovt z parmezanom in pinjolami

Sestavine (za 8 oseb):jesenska_super_živila_2

  • 1 ½ jedilne žlice oljčnega olja,
  • 680 g na tanko narezanega brstičnega ohrovta,
  • 1 čajna žlička soli,
  • ½ čajne žličke črnega popra,
  • ¼ skodelice vinskega kisa,
  • ¼ skodelice nastrganega parmezana,
  • 2 jedilni žlici praženih pinjol.

Postopek:

Na olju na srednji temperaturi prepraži brstični ohrovt in ga medtem začini s soljo in poprom. Praži ga približno 6 minut oziroma dokler ne postane mehek in zlato obarvan – mes večkrat premešaj. Ponev odstavi z ognja, dodaj kis in dobro premešaj. Ko postrežeš, ga potresi s parmezanom in pinjolami.

3.      Pastinak

Čeprav je na videz podoben korenju, je svetlejše barve in ima slajši, skoraj oreškast okus. Z njim lahko obogatiš riž in krompir ali ga zmelješ v juhe in omake. V njem je najti veliko kalija, prav tako pa je bogat vir prehranskih vlaknin.

Sezona pastinaka je: od oktobra do aprila.

Recept: Pečena pastinak in korenje

Sestavine (za 8 oseb):Pastinak

  • 450 g olupljenega korenja,
  • 450 g olupljenega pastinaka,
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja,
  • sol,
  • 3 nasekljani stroki česna,
  • 1 čajna žlička suhega timijana.

Postopek:

Pečico segrej na 250 °C in pekač obloži s papirjem za peko. Koreje in pastinak nareži na približno 5 cm dolge kose, ki pa naj bodo kar se da podobne debeline. Koščke zmešaj s soljo in 2 jedilnima žlicama olja in razporedi po pekaču. Peci, dokler ne pozlatijo, približno 20 do 25 minut, medtem nekajkrat premešaj.

V manjši posodi zmešaj preostalo olje, timijan in česen. S pripravljenim prelivom pokapljaj korenje in pastinak, nato pa ju peci še 5 minut.

4.      Hruške

Tudi ti okusni in sočni sadeži omogočajo precej raznoliko pripravo – lahko uživaš sveže, jih spečeš ali skuhaš (morda v vinu? ;)). So dober vir vitamina C in bakra, pa tudi prehranskih vlaknin, teh porcija vsebuje 4 grame.

Sezona hrušk je: od avgusta do februarja.

Recept: Špinačna solata s hruškami, pekanovimi orehi in kozjim sirom

Sestavine (za 4 osebe):Hruške

  • ¼ skodelice grobo nasekljanih pekanovih orehov,
  • 1 jedilna žlica repičnega olja,
  • 3 olupljene, razkoščičene in na malo več kot cm narezane kose hruške,
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja,
  • 1 jedilna žlica nasekljane šalotke,
  • ½ čajne žličke soli,
  • ¼ čajne žličke črnega popra,
  • 1/ skodelice jabolčnega soka,
  • 2 čajni žlički jabolčnega kisa,
  • 1 čajna žlička dijonske gorčice,
  • 170 g špinačnih listov,
  • 60 g gorgonzole.

Priprava:

Pekanove orehe popraži na suhi ponvi, da zadišijo, nato jih daj na stran. Na isti ponvi na srednjem ognju segrej 2 čajni žlički olja. Dodaj hruške in jih potresi s sladkorjem. Tako naj se brez mešanja kuhajo 5 minut, da spodaj rahlo porjavijo. Nato premešaj, da se sladkor do konca stopi. Hruške daj na krožnike.

Na ponev dodaj preostalo žličko olja. Na njem prepraži šalotko in jo začini s soljo in poprom. Vmes nenehno mešaj. Nato dodaj jabolčni sok, kis in gorčico. Kuhaj 3 minute, nato v ponev vrni hruške.

Špinačo operi in daj v večjo servisno skledo. Dodaj hruške in preliv in dobro premešaj. Solato razdeli na 4 porcije in na vrh vsake potresi gorgonzolo in pekanove orehe.

 

To je bil le prvi del naših receptov iz super živil, zato nas le pridno spremljaj in izvedel boš še kakšno koristno informacijo in idejo za jed za jesenske dni. 🙂

Lep pozdrav in dober tek,

ekipa Študentske vadbe

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × 1 =