Kurjenje kalorij med faksom: Kako lahko med predavanji vzdržuješ nivo aktivnosti?

Morda se kurjenje kalorij med faksom sliši rahlo nenavadno, a je vsekakor mogoče. Le pomisli – koliko časa na dan presediš? V šoli oziroma na faksu, nato pa še doma med učenjem, gledanjem televizije … Sedenje upočasni metabolizem in na tak način lahko kar hitro pridobiš kilogram ali dva. A da bi povečal/a metabolizem ni potrebnega prav dosti truda, tu je pet enostavnih načinov kako pospešiti metabolizem in pokuriti kakšno kalorijo tudi med predavanji.

Mimogrede – redno gibanje je za študente tudi sicer zelo dobrodošlo, saj:

  • stimulira razvoj možganskih celic,
  • boljša spomin,
  • povečuje fokus in koncentracijo,
  • boljša splošno počutje,
  • odpravlja stres.

Zato ne odlašaj in preko naše aplikacije kar čimprej poišči svojo najljubšo vadbo in se nanjo tudi prijavi.

1.      Ne sedi pri miru

Dodatno porabljenih kalorij: 300 do 350

Že najmanjše gibanje porablja energije, bolj kot si misliš! Različne študije kažejo, da so tisti, ki imajo navado nenehno izvajati manjše gibe, navadno tudi bolj vitki. Kurjenje kalorij je pri tem seveda odvisno od vrste in pogostosti teh drobnih gibov. Tu je nekaj idej:

  • stoj, namesto, da bi sedel/a,
  • med predavanji se sprehodi do avtomata za vodo, tudi če nisi izredno žejen/a,
  • tapkaj z nogo,
  • apkaj s prsti po mizi.

2.      Pred predavanji izvajaj HIIT

Dodatno porabljenih kalorij: 300 do 400

Visoko-intenzivni intervalni treningi (high intensity interval training oz. HIIT) so en izmed najbolj učinkovitih načinov za izgubo telesne maščobe. Kot verjetno že veš, gre za časovno sicer kratko vadbo, med katero daš v kratkih intervalih vse od sebe. To ima »afterburn effect«, in sicer povzroči večjo porabo kisika tudi po vadbi in tako telo okreva še do 48 ur. V neki študiji je deset moških izvajalo HIIT na stacionarnem kolesu. Med vadbo po porabili 420 kalorij, nato pa v 14 urah po vadbi še 190. Če torej izvedeš HIIT zjutraj, se bodo kalorije kurile tudi med predavanjem! Na  najdeš nekaj HIIT vadb, ki jih lahko izvajaš tudi doma.

3.      Pij zeleni čaj

Dodatno porabljenih kalorij: 60 do 100

Več raziskav kaže, da zeleni čaj povečuje oksidacijo oziroma topljenje maščob. Je namreč poln antioksidantov in kofeina, ki imajo mnoge toplotne učinke in povzročajo kurjenje kalorij. Pospešuje metabolizem, povečuje mobilizacijo maščob (to pomeni večjo porabo maščob med vadbo) in zavira apetit, kar preprečuje prenajedanje. Medicinski center univerze v Marylandu priporoča pitje dveh do treh skodelice zelenega čaja dnevno. Skodelico si torej privošči med premori ali pa čaj v termovki ohranjaj vroč med predavanji.

kurjenje kalorij med faksom

4.      Med učenjem izvajaj vaje

Dodatno porabljenih kalorij: okoli 200

Poskusi z vajami kar med učenjem.

Držanje počepa

Stoj pred mizo z nogami trdno na tleh. Spusti se v počep in imej pri tem kar se da raven hrbet, teža pa naj bo na petah. Zadnjica naj se pri tem le dotakne sedeža. Drži položaj 10-20x po 5 sekund.

Stiskanje zadnjičnih mišic

Med stojo ali sedenjem jih stiskaj 10-20x po 10 sekund.

Plank

Lezi na trebuh s komolci pod rameni in ravnimi nogami, ki jih držiš skupaj. Dvigni se v vodoraven položaj, da bodo na tleh le roke od komolcev naprej in prsti nog. Drži položaj kolikor dolgo zmoreš in pri tem apni trebušne mišice, da hrbet ne bo usločen. Ponovi 5-krat.

Koristno je tudi, da med učenjem načrtuješ odmore, med katerimi greš hiter krog s kolesom ali na sprehod. Tako se boš razmigal/a, nadihal/a svežega zraka, svež kisik pa bo prišel tudi v tvoje možgane.

5.      Parkiraj dlje

Dodatno porabljenih kalorij: 40 do 50

Na hitro se pred in po faksu razgibaš tudi tako, da avto parkiraš nekaj ulic dlje oziroma stopiš z avtobusa postajo ali dve prej. Poraba kalorij je sicer seveda odvisna od tvoje teže in trajanja ter hitrosti hoje. Če je to le mogoče pa je seveda idealno, da se na faks odpraviš kar peš ali s kolesom.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nineteen − 5 =