10 razlogov, zakaj je letos spomladansko čiščenje obvezno

Spomladansko čiščenje je več kot le pospravljanje stanovanja. V čistem okolju človek namreč lažje deluje.

Le pomisli – ko so kuhinjski pulti polni umazane posode, se ti včasih ne ljubi pomivati, zato je večja verjetnost, da se boš poslužil/a drage in navadno nezdrave dostave hrane; v omarah, polnih oblek, ki ti niso več všeč ali prav, je težko spraviti celotno garderobo tistih, za katere bi bilo smiselno imeti prostor; koliko časa dnevno porabiš za iskanje ključev, telefona, torbice ali TV daljinca?

Poleg tega, da je življenje v čistem okolju lepše, je koristno tudi samo pospravljanje in čiščenje: pomivanje posode na primer zmanjšuje anksioznost, urejanje vrta in okolice hiše delujeta proti srčnim napadom in dvigujeta razpoloženje, pospravljene kuhinjske omarice pa ti omogočajo lažje hujšanje in držanje zdravih prehranjevalnih navad. O tem, kako pravilno oprati športna oblačila, pa več v našem preteklem blogu.

spomladansko čiščenje
1. Deluje protistresno

Več navlake pomeni več stresa. Gospodinjska opravila, kakšna sta na primer čiščenje in pospravljanje, lahko zmanjšata stres in anksioznost za kar 20 odstotkov – a za tak učinek moraš ta opravila izvajati vsaj 20 minut. Če uporabljaš čistila z vonjem limone, bo antistresni učinek še malce večji; raziskave namreč kažejo, da svež vonj citrusov manjša stres in pušča pozitiven vtis na drugih. Si vedel/a, da lahko namesto čistil za čiščenje uporabljaš kar limono samo? Na povezavi si preberi nekaj načinov čiščenja s tem sicer okusnim sadežem.

2. Pomaga ti zadihati

Če si nagnjen/a h alergijam ali napadom astme, ne sumi takoj, da je krivec za tvoje težave cvetni prah. Med možnimi vzroki so lahko med drugim tudi prah in dlake domačih ljubljenčkov, predvsem pri otrocih.

3. Izboljša razpoloženje

Temeljito čiščenje stanovanja – in nato ohranjanje takega stanja – je navada, ki bo izboljšala tvoje počutje, zato naj to početje postane kar se da redno. Raziskave kažejo, da je pri ženskah, ki svoj dom opisujejo kot stresen, poln navlake in nedokončanih projektov, večja verjetnost, da so čez dan slabe volje ali celo depresivne, kar po napornem dnevu v službi nemalokrat vodi še v kronično utrujenost. Po drugi strani so ženske s pospravljenimi, urejenimi stanovanji dom opisale kot sproščujoč, pa tudi sicer so čez dan boljše volje kot tiste prve.

4. Pri čiščenju si aktiven/na brez da se tega zavedaš

Na univerzi v Indiani so odkrilipovezavo med fizično aktivnostjo in čistočo: ljudje, ki živijo v čistejših domovih se navadno tudi več rekreirajo. Najenostavnejša razlaga je, da že čiščenje samo povzroča kurjenje kalorij, najverjetneje pa ima nekaj pri tem tudi to, da so ti ljudje navajeni aktivno delovati v želji po doseganju določenih ciljev. Če so posamezniki motivirani prevzeti nadzor nad čistočo svojega doma, je velika verjetnost, da tako delujejo tudi na drugih področjih v življenju, kot je fizična aktivnost.

spomladansko_čiščenje_2
5. Lahko poveča tvojo produktivnost v službi ali na faksu

Tak kot čiščenje stanovanja je pomembno, da očistiš in pospraviš tudi svojo pisalno mizo – pa naj bo to v službi ali doma. Miza, polna papirjev, map in ostalih stvari, ki jih ne potrebuješ vedno, lahko vpliva na tvoje delo ali učenje. Kar 77 odstotkov Američanov se je v neki anketi strinjalo, da navlaka na delovni mizi negativno vpliva na njihovo produktivnost. Dela ali učenja se torej loti na čisti in pospravljeni mizi, če pa se skodelice kave in papirji na njej kar pojavljajo, si pospravljanje zapiši v koledar – vzelo ti bo le nekaj minut.

Naj ti namignemo, kaj vsekakor ne spada na pisalno mizo: ličila, nezdravi prigrizki (in prazni krožniki, ko jih ni več), dišave in dekorativni predmeti, odsvetujemo pa ti tudi pretirano uporabo samolepilnih lističev in pisalnih pripomočkov, saj tudi ti na mizi hitro ustvarijo kaos. In seveda elektronske naprave – če jih ne potrebuješ za delo, jih raje odstrani, saj so ne le potrata prostora na pisalni mizi, ampak tudi zelo očitna motnja pri tvojem delu. Mimogrede – verjamemo, da se tak kot večina ostalih tudi ti utapljaš v papirju, zato ti priporočamo, da se izogneš nepotrebnim letakom in se naročiš na prejemanje računov in bančnih izpiskov kar po elektronski pošti, tako ti bo zelo hvaležno tudi okolje.

6. Vpliva na tvoje prehranjevalne navade

Pod temeljito spomladansko čiščenje tvojega življenja spada tudi spreminjanje prehranjevalnih navad, če te niso preveč zdrave. Si vedel/a, da ti lahko čist in pospravljen dom pomaga tudi pri bolj zdravem prehranjevanju? Raziskovalci iz univerze v Minnesoti so ugotovili, da posamezniki, ki živijo v bolj čistem okolju, pogosteje izbirajo zdrave, sveže prigrizke, kot tisti drugi iz neurejenih sob.

7. Koristi tvojemu spancu

Če imaš težave s spanjem, ne posegaj takoj po uspavalnih tabletah. Raziskave namreč kažejo, da je pri ljudeh, ki zjutraj posteljejo posteljo, 19 odstotkov večja verjetnost, da bodo dobro spali, navadno pa ta jutranja navada spodbuja tudi produktivnost. 75 odstotkov sodelujočih je tudi potrdijo, da boljše spijo na svežih, čistih rjuhah, saj so udobnejše. Več o spanju in o njegovem vplivu na tvojo formo si lahko prebereš na povezavi.

spomladansko_čiščenje_3
8. Preprečuje poškodbe

Tudi ti pogosto kakšno stvar enostavno odložiš sredi sobe? Poleg tega, da ti to otežuje hitro premikanje po prostoru in kazi njegov videz, je lahko tudi nevarno, saj se lahko hitro zgodi, da se v temi spotakneš. Vsaka stvar naj ima svoje mesto, kjer ne bo moteča.

9. Preprečuje bolezni

Spomladansko čiščenje je odlična priložnost, da očistiš tudi tiste dele stanovanja, za katere sicer pri tedenskem čiščenju nimaš časa. V kuhinjskih predalih se namreč hitro najdejo drobtine, v pralnem stroju pa se rada nabira plesen in bakterije iz umazanega perila. Kombinacija sode bikarbone in alkoholnega kisa lahko zlahka reši tako težavo, zato si le vzemi čas, saj čiste naprave čistijo bolje.

10. Krepi zdravje srca

Švedska raziskava, v katero je bilo vključenih 851 posameznikov, kaže, da opravljanje gospodinjskih opravil le pol ure dnevno manjša verjetnost za nastanek usodnih kardiovaskularnih bolezni za kar 24 odstotkov. Srcu koristijo že enostavna opravila, ki niso intenzivna, kot je na prime sesanje.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

19 − 12 =