5 domiselnih receptov za okusne jesenske solate

Jesen prinaša mnogo zdravih sezonskih živil, za katere bi bilo škoda, da jih ne bi izkoristili. In kaj je boljšega kot solata, ki krepi tvoj imunski sistem v vedno bolj hladnih dneh, obenem pa si jo lahko privoščiš popolnoma brez slabe vesti. Več načinov krepitve imunskega sistema lahko najdeš na https://www.studentska-vadba.si/naravna-krepitev-odpornosti-za-zimske-dni/. (Psst, ena izmed njih je tudi redna rekreacija, zato se nikar ne pozabi prijaviti na svojo najljubšo vadbo na https://1click2sport.com/studentska-vadba.) Tu pa je nekaj idej za domiselne ter mineralov in vitaminov polne jesenske solate.

1. Hruškova solata s kremastim orehovim prelivom

Sestavine za 4 porcije:

  • 2 do 3 zrele, a čvrste hruške,
  • sok polovice limone,
  • 4 skodelice rukole,
  • 4 jedilne žlice orehov,
  • 4 do 8 jedilnih žlic nadrobljenega sira s plesnijo, kot je na primer gorgonzola.
  • Za preliv:
  • 1 čajna žlička dijonske orčice,
  • 3 jedilne žlice orehov,
  • 3 jedilne žlice belega vinskega kisa,
  • ½ skodelice orehovega olja,
  • sol in poper.

Priprava:

Dijonsko gorčico, orehe in kis daj v manjši električni mešalnik.. Prižgi za minuto, nato pa postopoma primešaj še olje. Med mešanjem postrgaj stene mešalnika, da nastane enakomeren, kremast solatni preliv. Na koncu začini s soljo in poprom.

Hruške nareži na 0,5 cm debele krhlje, jih pokapljaj z limoninim sokom in dobro premešaj, da bodo obdani z limoninim sokom po vseh površinah – to bo preprečilo, da porjavijo.

Rukolo razdeli v štiri solatne krožnike, nanjo položi rezine hruške in potresi z orehi in nadrobljenim sirom. Pokapljaj z nekaj preliva in okrasi z malce črnega popra.

jesenske_solate_1
2. Solata z jabolki, brusnicami in pekanovimi orehi

Sestavine za 4 porcije:

  • 6 skodelic mlade špinače,
  • 1 na tanke rezine narezano zeleno jabolko,
  • ½ skodelice pekanovih orehov,
  • 1/3 skodelice semen granatnega jabolka,
  • 1/3 skodelice suhih brusnic,
  • 1/3 skodelice nadrobljenega kozjega sira.
  • Za limonin preliv:
  • ¼ skodelice oljčnega olja,
  • ¼ skodelice jabolčnega kisa,
  • sok ene limone,
  • malo limonine lupinice,
  • 1 jedilna žlica sladkorja,
  • 1 jedilna žlica makovih semen.

Priprava:

V manjši skodelici najprej dobro zmešaj sestavine ta limonin solatni preliv: jabolčni kis, oljčno olje, limonin sok in lupinico, sladkor in makova semena.

Špinačo razdeli na štiri solatne krožnike ali jo daj v večjo solatno skledo. Dodaj rezine jabolka, pekanove orehe, semena granatnega jabolka, brusnice in kozji sir. Solato prelij s pripravljenim prelivom in premešaj.

Quinoa with pineapple salsa, vegetables and spinach

3. Kvinojina solata z ananasom in piščancem

Sestavine za 8 porcij:

  • 4 skodelice vode,
  • 2 skodelici surove kvinoje.
  • Začimbe:
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja,
  • 2 jedilni žlici limoninega soka,
  • 2 čajni žlički zmletega ingverja,
  • 1 ¼ čajne žličke zmlete kumine,
  • 1 čajna žlička soli.

Dodatki:

  • 4 skodelice grobo nasekljane sveže rukole,
  • 2 skodelici narezanih skuhanih ali spečenih piščančjih prsi,
  • 1 ½ skodelice olupljenih pistacij,
  • 1 skodelica nasekljane mlade čebule,
  • 1 skodelica svežega, grobo nasekljanega koriandra,
  • 1 skodelica nasekljanega posušenega ananasa,
  • 1 skodelic suhih češenj,
  • 1 skodelica nesladkanih kokosovih kosmičev.

Priprava:

V srednje veliki ponvi zavri vodo, dodaj kvinojo, zmanjšaj ogenj in kuhaj 15 minut oz. kolikor piše na embalaži ali dokler kvinoja ne vpije vse vode.

Kvinojo prestavi v večjo skledo in pusti, da se malce ohladi. Nato vmešaj začimbe (oljčno olje, limonin sok, ingver, kumino in sol). Dodaj še rukolo, piščančje prsi, pistacije, mlado čebulo, koriander, ananas, češnje in kokosove kosmiče in vse skupaj premešaj.

Solato lahko postrežeš toplo ali mrzlo, a če jo boš postregel/a več kot dve uri po pripravi, jo shrani v hladilniku, v zaprti posodi.

jesenske_solate_2
4. Jesenska solata panzanella

Za 4 porcije:

  • 450 g piščančjega mesa,
  • 2 čajni žlički mešanice grških začimb,
  • sol in poper,
  • 3,5 jedilne žlice oljčnega olja,
  • 3 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka,
  • 2 jedilni žlici tahinija,
  • 1 nasekljan strok česna,
  • 150 g mladega kodrolistnega ohrovta,
  • 2 skodelici natrganega pita kruha,
  • 2 na rezine narezani kumari,
  • 5 na tanke rezine narezanih redkvic,
  • 1 skodelica prepolovljenih češnjevih paradižnikov,
  • 2 nasekljana pora.

Priprava:

Piščančje meso nareži na trakove, začini z grškimi začimbami, soljo in poprom, nato pa ga popeci na ponvi, namaščeni z 1,5 žlice oljčnega olja. Ko je na vseh straneh zlato zapečen, ga nareži na manjše koščke.

Medtem v manjši posodici zmešaj limonin sok, tahini, 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici vode in nasekljan česen. Začini s poprom in soljo.

V večji posodi zmešaj mladi ohrovt, pita kruh, kumari, redkvice, paradižnik, por in koščke piščančjega mesa, dodaj pripravljen preliv in vse skupaj dobro premešaj. Postrezi čim bolj sveže.

večerjo_1
5. Solata z nasekljanim brstičnim ohrovtom

Za 4 do 6 porcij:

  • 340 g očiščenega brstičnega ohrovta,
  • ¼ skodelice suhih brusnic,
  • ¼ skodelice nasekljanih pekanovih orehov,
  • ¼ skodelice nadrobljene gorgonzole,
  • 1 nasekljana hruška,
  • 2 drobno narezani šalotki,
  • 3 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja.
  • Za balzamični preliv z javorjevim sirupom:
  • 2 jedilni žlici ekstra deviškega oljčnega olja,
  • 2 jedilni žlici balzamičnega kisa,
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa,
  • 1 čajna žlička dijonske gorčice,
  • sol in poper.

Priprava:

Z ostrim nožem drobno nasekljaj brstični ohrovt in pri tem ne pozabi odstraniti jedra. Nasekljan brstični ohrovt zmešaj s suhimi brusnicami, pekanovimi orehi, gorgonzolo in hruško.

Oljčno olje segrej na ponvi in na njem popraži pol narezane šalotke, da rahlo porumeni. Praženo šalotko daj na papirnato brisačko, da se odcedi, nato ponovi postopek z drugo polovico šalotke. Na koncu jo posoli in pusti, da se malce ohladi.

Sestavine za balzamični preliv z javorjevim sirupom zmešaj v manjši posodici, z njim prelij ostale sestavine, katerim si dodal/a tudi šalotko. Dobro premešaj in postrezi.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

19 − six =