5 preprostih receptov za dober in zdrav zajtrk

»Sreča celotnega dneva je odvisna od zajtrka.« Že od malih nog poslušamo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in res je tako!

Zdrav zajtrk ima veliko prednosti, saj je prvi obrok ki ga telo zaužije zjutraj. Če boste dan začeli brez dotoka goriva vašemu telesu, v obliki ustrezne hrane, boste najverjetneje oslabeli sredi dopoldneva in segli po hitro pripravljenem prigrizku iz avtomatov ali čim podobnim. Raje si zjutraj vzemite čas in si pripravite uravnotežen zdrav zajtrk, ki vas bo držal pokonci preko celotnega dneva.

Zdrav zajtrk

PREDNOSTI: Zajtrkovanje izboljšuje koncentracijo in spomin saj so mnoge študije že pokazale da, so otroci in odrasli, ki jedo zdrav zajtrk bolj uspešni pri reševanju problemov. Znano je tudi da zajtrk nadzoruje lakoto saj je velika verjetnost da, ste za kosilo manj lačni.

1. Ovsena kaša s kavo

Sestavine (za 2 osebi):

* 1 skodelica ovsenih kosmičev,

* 1,5 skodelice mleka,

* 2 čajni žlički rjavega sladkorja,

* 1 čajna žlička cimeta,

* ½ čajne žličke soli,

* 3 jedilne žlice močne trške kave.

Priprava: Za začetek skuhajte močno turško kavo. Mleko zlijte v večjo kozico in ga med segrevanjem na srednjem ognju nenehno močno mešajte, da postane penasto (vztrajaj približno 5 minut). Spenjenemu segretemu mleku dodajte ovsene kosmiče in jih kuhajte 3 do 5 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Nato jih odstavite z ognja in vmešajte rjavi sladkor, sol in cimet. Mešanico razdelite v dve posodici, prelijte s kavo in zmešajte.

2. Jajca v oblačkih

Sestavine (za 4 osebe- 4 oblački):

* 4 jajca,

* ¼ skodelice nastrganega parmezana,

* 1/8 skodelice svežega ali posušenega drobnjaka.

Priprava: Pečico segrejte na 230 °C. Jajčne rumenjake ločite od beljakov. Beljake dajte v večjo posodo, rumenjake pa vsakega posebej v manjšo posodico – slednji naj počivajo v hladilniku, dokler boste imeli opravka z beljaki.

Beljake dobro stepite, da bo nastal kompakten sneg. Nato vanj previdno vmešajte drobnjak in sir. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite mešanico (naredite štiri kupčke). Na vrh kupčkov naredite rahlo vdolbinico za rumenjak. Pecite jih (brez rumenjaka) 5 minut, nato vsakemu oblačku dodajte še rumenjak in pecite še 2 minuti.

maxresdefault

3. Omleta s špinačo in gobicami

Sestavine (za 2 osebi):

*1 žlico oljčnega olja
*1 večjo šalotko
*3 stroke česna
*20 dag gobic, po želji (priporočamo lisičke ali pa standardne šampinjone)
*Vejica timijana
*Velik šop špinače
*Sol in poper
*8 velikih jajc proste reje
*1 žlico masla

Priprava: Segrejte vašo najljubšo ponev na srednjem ognju in dodajte oljčno olje. Popražite šalotko, česen, gobice in vejico timijana, približno 7 minut vam bo vzelo, da gobice spustijo tekočino in porjavijo. Dodajte špinačo in pražite še 4 minute, dokler tekočina iz špinače ne izhlapi. Odstranite dobrote iz ponve in jo obrišite s papirnato brisačo.

V posodi z metlico žvrkljajte 4 jajca, sol in poper po želji. V ponev vrzite malo masla, preostanek prihranite, in primešajte jajčka. Približno minuto boste potrebovali, dokler se stvar ne začne zapletati. Z lopatico privzdignite robove omlete in nagnite ponev, da surova jajčka odtečejo pod  ali na stran omlete. Na ponvi zadržujte še minutko, dokler se sredina omlete ne usede, a pazite, da je še vedno mehka. Zato nikoli omlet in jajčk ne pripravljajte na največjem ognju! Polovico mešanice špinače, šalotke in gob dodajte na sredino omlete, začinite s soljo in poprom in počasi začnite z lopatico ločevati omleto od ponve. Omleto prepognite na pol.

4. Kosmiči z grškim jogurtom in sadjem

Sestavine ( za 1 osebo): 

*1 lonček jogurta na grški način
*2 žlic. ovsenih/prosenih/kvinojinih/pirinih kosmičev (po želji)
*ovseno/riževo mleko (približno 1 dcl ali manj)
*1 žličk. lanenih semen
*pest borovnic ali drugega jagodičevja
*polovica banane
*malo medu
*ščep narezanih mandljev

Priprava: V lep steklen kozarček najprej vsujete kosmiče. Prelijete jih z ovsenim mlekom in čez potresete lanena semena in narezano ali pretlačeno banano. Dodajte jogurt. Po želji sladkajte z medom, čez pa narežite še nekaj koščkov banane in narezane mandlje. Kozarec zaprite in postavite v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč.

Jogurt in sadje

5. Jutranja zloženka s slivami

Sestavine (za 6 oseb):

* 6 razkoščičenih sliv, narezanih na 6 delov,

* ¼ skodelice sveže iztisnjenega pomarančnega soka,

* 3 jedilne žlice rjavega sladkorja,

* 1,5 jedilne žlice stopljenega masla,

* 1/8 čajne žličke soli,

* 2 skodelici grškega jogurta z okusom vanilije,

* 2 skodelici granole,

* 1,5 jedilne žlice nasekljanih pistacij.

Priprava: Pečico segrejte na 205 °C. V večji posodi zmešaj slive, pomarančni sok, sladkor, maslo in sol ter dobro premešajte. Mešanico zlijte v pekač, velik približno 22 x 33 cm. Peci 20 minut oziroma dokler se slive ne zmehčajo in sok ne postane rahlo gostejši. Nato odstranite iz pečice, naj se ohladi na sobni temperaturi.

Na dno vsakega od šestih kozarcev položi 2 koščka sliv, nanju položi 2,5 jedilne žlice jogurta in 2,5 jedilne žlice granole. Nato ponovi zaporedje – slive, jogurt, granola. Na vrh vsakega parfaita položite še 2 košča sliv in pokapljajte s sokom, ki je ostal v pekaču. Za konec vsakega potresi s koščki pistacij.

bla

Seveda pa za dobro počutje ni dovolj samo zdrava prehrana, ampak moraš poskrbeti tudi za to, da se 21615980_1505249489544129_5149623419027905104_npreko tedna dovolj gibaš.

Najrazličnejše športne aktivnosti in vadbe najdeš v sistemu Študentske vadbe in Športa na klik. Aplikacija ti bo prinesla prijaznejše cene, možnost preizkušanja različnih vadb in centrov ter možnost rezervacije termina kar preko spleta.

admin-ajax

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

13 − 1 =