Domači ledeni čaji: 10 receptov za osvežilne napitke

O pomembnosti primerne hidracije, predvsem v vročih poletnih dneh, si verjetno slišal/a že mnogokrat. Med drugim smo se načinom, kako čez dan spiti dovolj vode, posvetili tudi mi . A če se naveličaš vode, ne hiti v trgovino po sokove ali procesirane ledene čaje, saj so domači ledeni čaji bolj zdrava, manj kalorična in celo cenejša opcija.

Poleg tega jih lahko pripraviš na sto in en način ter popolnoma prilagodiš svojemu okusu. Domači ledeni čaji imajo še eno veliko prednost: ne vsebujejo sladkorja oziroma njegovo vsebnost uravnavaš sam/a. Če se torej »odvajaš« od sladkih pijač, je to odličen način, da količino sladkorja postopoma zmanjšuješ, dokler si ne boš zaželel/a osvežilnega domačega ledenega čaja brez dodanega sladkorja. V večini spodnjih receptov je sicer navedeno vsaj eno sladilo, ki vsekakor ni obvezen del recepta. Tu si lahko prebereš nekaj razlogov, zakaj je zmanjševanje vnosa sladkorja dobra ideja.

1. Hibiskusov ledeni čaj z jagodami

Sestavine:
– 4 skodelice skuhanega hibiskusovega čaja,
– 4 jagode,
– 2 jedilni žlici medu,
– Sok ene limone,
– Led.

Skuhaj 4 skodelice hibiskusovega čaja. Pri tem upoštevaj, da je okus najboljši, če za eno skodelico vode uporabiš eno čajno vrečko. Medtem, ko se ohlaja, naredi pire iz jagod – najhitreje jih lahko pretlačiš z vilicami, a v tem primeru bodo v čaju koščki. Če ti koščki niso pri srcu, lahko jagodni pire precediš. Če pa si ljubitelj/ica koščkov v pijačah, lahko v čaj vmešaš tudi le narezane jagode. Čaju dodaj jagodni in limonin sok, nato pa še med. Dobro premešaj, da se med raztopi. Vlij v kozarce in v vsakega dodaj nekaj ledu.

2. Borovničevo-limonin ledeni čaj

Sestavine (za 5 oseb):
– 500 g zamrznjenih borovnic,
– ½ skodelice sveže iztisnjenega limoninega soka,
– 4 skodelice vode,
– 3 večje čajne vrečke (okus čaja izberi sam/a, priporočamo borovnico, limono ali gozdne sadeže),
– ¾ skodelice sladkorja,
– led.

Na srednjem ognju zavri zamrznjene borovnice in limonin sok. Kuhaj približno 5 minut in medtem občasno premešaj. Nato odstavi z ognja in precedi – pri tem borovnice na cedilu še malo pretlači z žlico, da iz njih spraviš popolnoma ves sok.
V drugi posodi zavri 4 skodelice vode, odstavi z ognja in dodaj 3 čajne vrečke. Namakajo naj se 5 minut. Odstrani vrečke in vmešaj sladkor in pripravljen borovničev sok. Zlij v vrč in pusti, da se v hladilniku hladi vsaj eno uro. Postrezi s kockami ledu.

3. Zeleni ledeni čaj s sivko

Sestavine (za 4 osebe):
– 4 čajne vrečke zelenega čaja,
– 1,5 čajne žličke svežih ali ¾ čajne žličke suhih sivkinih cvetov,
– 1 l vode,
– led.
V srednje veliki kozici segrevaj liter vode do vrenja. Nato odstavi z ognja in dodaj čajne vrečke in sivko – namakajo naj se 5 minut. Nato zlij v vrč in pusti, da se ohladi. Nekaj ur naj stoji v hladilniku, nato pa ledeni čaj zlij v kozarce, napolnjene z ledom.

4. Beli ledeni čaj z breskvami in mangom

Sestavine (za 8 oseb):
– 12 skodelic vode,
– 5 ali 6 vrečk belega čaja,
– 2 razkoščičeni in narezani breskvi,
– 1 skodelica narezanega manga (lahko uporabiš zamrznjenega in ga prej odtajaš),
– 1 jedilna žlica sladkorja.
V večji posodi zavri 12 skodelic vode, nato pa jo odstavi z ognja. Vrečke belega čaja namakaj 5 minut, nato čaj preliv v večji vrč, kjer naj se čaj ohladi na sobno temperaturo. V manjši posodi medtem zmešaj narezane breskve, odtajane koščke manga in sladkor, da se okusi premešajo. Ko je čaj ohlajen, vanj vmešaj sadje z vsemi sokovi, ki jih je spustilo. Še za nekaj ur postavi v hladilnik, nato pa postrezi z ledom.

5. Limonin ledeni čaj z baziliko

Sestavine (za 4 osebe):
– ½ narezane limone,
– 6 svežih bazilikinih listov,
– 2 vrečki zelenega čaja,
– 3 skodelice vroče vode,
– med,
– led.
V večjem vrču čez rezine limone, baziliko in čajne vrečke prelij vročo vodo. Počiva naj nekaj minut, nato iz vode odstrani čajne vrečke. Dodaj malo medu in dobro premešaj. Na sobno temperaturo ohlajen čaj postavi v hladilnik za 3 do 4 ure, nato ga postrezi z ledom.

domači_ledeni_čaji_1_ŠV

6. Ledeni čaj s kokosom in limeto

Sestavine (za 4 osebe):
– 2 vrečki črnega čaja,
– ½ na tanke rezine narezane limete,
– 3 skodelice segrete kokosove vode,
– med,
– led.
V večjem kozarcu prelij čajni vrečki črnega čaja in rezine limete z vročo kokosovo vodo. Pusti, da počiva 15 minut, nato odstrani čajne vrečke. Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, ga postavi v hladilnik za še 3 ali 4 ure. Nato zlij v kozarce, napolnjene z ledom.

7. Ledeni čaj z robidami in meto

Sestavine (za 4 osebe):
– ½ skodelice svežih robid,
– 6 listov sveže mete,
– 2 vrečki zelenega čaja,
– 3 skodelice vroče vode,
– med,
– led.
Sveže robide, metine liste in čajne vrečke daj v večji vrč. Vanj zlij tudi vročo vodo in pusti počivati nekaj minut, nato pa odstrani čajne vrečke. Čaj naj se hladi na sobni temperaturi, ko se dovolj ohladi pa ga postavi za nekaj ur še v hladilnik. Postrezi ga v kozarcih, napolnjenih z ledom.

8. Ledeni čaj z breskvami in ingverjem

Sestavine (za 4 osebe):
– 1 razkoščičena in narezana breskev,
– 2 vrečki zelenega čaja,
– nastrgan košček svežega ingverja,
– 3 skodelice vroče vode,
– med,
– led.
Narezane breskve in čajne vrečke v večjem vrču zalij z vročo vodo. Dodaj tudi narezan ingver, ki ga – če v ledenem čaju ne želiš ingverjevih koščkov – nabodi na lesene palčke, da ga boš lahko potem lažje odstranil/a. Vse našteto naj se v vreli vodi namaka nekaj minut, nato odstrani čajne vrečke (in po želji tudi ingver). Ohladi najprej na sobni temperaturi, nato naj nekaj ur počiva še v hladilniku. Postrezi z ledom.

9. Kamilični ledeni čaj z jagodami in pomarančo

Sestavine (za 8 oseb):
– 8 čajnih vrečk kamiličnega čaja,
– 12 skodelic vode,
– 2 manjši olupljeni, narezani in razkoščičeni pomaranči,
– 24 večjih razpolovljenih jagod,
– 4 čajne žličke medu,
– 4 čajne žličke vroče vode.
V vsakega od osmih kozarcev za vlaganje daj eno čajno vrečko, 1,5 skodelice vode, dve rezini pomaranče in 6 polovic jagod. Pokriti kozarci naj v hladilniku stojijo 12 do 24 ur. Nato iz njih odstrani čajne vrečke.
V manjši posodici zmešaj med in 4 žličke vroče vode. Mešaj in ko se med raztopi, mešanico razdeli v vse kozarce.

10. Ledeni čaj z lubenico in baziliko

Sestavine (za 8 oseb):
– 8 skodelic vrele vode,
– 8 čajnih vrečk (eksperimentiraj z okusi, predlagamo npr. limono),
– 1/8 srednje velike lubenice, narezane na manjše trikotnike,
– pest ali dve svežih bazilikinih listov,
– sladkor po okusu.

Vrelo vodo zlij v vrč in dodaj čajne vrečke. Namakajo naj se 10 minut oziroma po navodilih na embalaži (odvisno od vrste čaja). Nato odstrani vrečke ter pusti, da se čaj ohladi na sobno temperaturo, preden ga za nekaj ur postaviš v hladilnik. Pred uživanjem dodaj še koščke lubenice, liste bazilike in sladkor ter mešanico zlij v kozarce, v katerih je led.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × four =