Fitnes v naravi – kakšne so prednosti?

Fitnes je pojem, ki večino v prvi vrsti asociira na dvigovanje uteži, bodybuilding, obremenjevanje mišic in še kaj. Delno je vse res, čeprav beseda fitnes, kot že vrabčki čivkajo, izvira iz izraza »to be fit«, kar pomeni: biti v dobri kondiciji in dobrega zdravja.

Fitnes v naravi

 

Čeprav največkrat fitnes povezujemo s prepoteno vadbo znotraj zaprtih prostorov, pa je v Sloveniji na voljo čedalje več fitnes naprav kar zunaj pod milim nebom, pod krošnjami dreves, na mestnih tratah ali na obronkih skoraj vaških gozdov, prav tako je mogoče zaslediti več organiziranih vadb zunaj.

 

Z zunanjimi fitnes napravami lahko – prav tako kakor z notranjo fitnes opremo – spodbudimo in izoblikujemo prav vsako mišico na telesu.

 

Zdrav način življenja nas kliče k vadbi – v svoj najljubši športni klub ali pač na miganje ven.

 

Večkrat se zgodi, da se nam zaradi upravičenih ali ne upravičenih razlogov to ne ljubi, a vendar je misel na dolgoročne rezultate največkrat odločilnega pomena, da se premaknemo.

 

 

Kdaj začeti fitnes zunaj?

 

Med sprehodom zunaj nam ni potrebno iskati in čakati, da zagledamo zunanje fitnes naprave – svoj mini ali maxi fitnes program z dodano vrednostjo kisika si lahko omislimo kar sami.

 

Tukaj in zdaj! – bi lahko rekli.

 

Ob prvem drevesu, ki je vsaj kak meter oddaljeno od pločnika ali kolesarske steze, lahko pričnemo s fitnes vadbo čisto po svoji meri.

 

Pomembno je, da najdemo varen prostor, kjer imamo dovolj prostora za vaje: v mestnem parku, v gozdu ali pod krošnjo osamelega drevesa pred blokom, če ni druge možnosti.

 

 

V čem je prednost vadbe zunaj?

 

Fitnes centri nekaterim ljudem predstavljajo nelagodje predvsem zaradi neprijetnih vonjav, prenatrpanosti in zaprtega prostora.

 

Sploh v poletnem in zgodnjem jesenskem času, fitnes v naravi  zna biti se odlična izbira. Fitnes zunaj omogoča namreč:

 

  • več prostora pri sami vadbi,

 

  • več kakovostnega zraka – seveda gledamo, da izvajamo fitnes vadbo na bolj »zeleni« lokaciji, če je le mogoče;

 

  • občutek svobode je neprecenljiv,

 

  • zmanjšano željo po tekmovalnosti, a več želje po dobrih osebnih rezultatih.

 

 

šport v naravi

 

 

Kje vse lahko izvajamo fitnes?

 

Fitnes vadbo lahko z malo znanja pravzaprav izvajamo  pravzaprav vsepovsod – na igrišču, ob obali, v gozdu, na travniku, na balkonu, na vrtu in še kje.

 

Glede na to, da živimo v res čudoviti deželi, je prav, da se tega zavedamo in to tudi s pridom izkoristimo – tudi pri fitnes vadbi ali razgibavanju drugačne vrste.

 

Zunaj oziroma v naravi je mogoče najti kup pripomočkov, ki z malce domišljije lahko dodobra razgibajo vsakega človeka, ki obožuje fitnes: veje na drevesih, odžagani hlodi, označbe na tleh itd. – vse lahko predstavlja fitnes priložnost, da povečamo svoj utrip srca.

 

 

Slabost vadbe zunaj

 

Pri fitnes vadbi zunaj je pomembno, da pozornost ozko usmerimo na izvajanje fitnes vaj, saj nam misli in pogled lahko kaj hitro uideta drugam.

 

Če imate težave s prisotnostjo »biti v trenutku« ali pač z motivacijo, pa obstaja ena in edina rešitev: vadba oziroma fitnes  v notranjih prostorih.

 

 

Kaj je bolje: fitnes zunaj ali notri?

 

Fitnes zunaj ali znotraj – pravzaprav se je najbolje ravnati po svojih željah, zmožnostih in glede na vreme – a ni slabšega, kot je izgovor, da se ti nič ne da.

 


 

Zato kadar ti zagodeta vreme ali melanholično počutje, brez izgovorov zavij na našo spletno stran in si razišči pestro fitnes ponudbo za dijake in študente po Sloveniji – že od 2,5 evra dalje na obisk.

 

Dvig hormona sreče zagotovljen! In saj veš: najslabši fitnes je tisti, ki ga ni.

 

 

Pridruži se Študentski vadbi in izkoristi ugodnosti!
https://1click2sport.com/studentska-vadba/registracija.

 

Napisala: Katja Gantar

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

four × 4 =