[INTERVJU] Popotnika in blogerja Katarina in Rok iz Lahkih nog naokrog (2. DEL)

Pogovarjali smo se z Rokom in Katarino, arhitektom in kemičarko, ki ju kljub različnosti povezuje tudi ljubezen do potovanja. Svoje popotniške prigode pridno beležita na blogu Lahkih nog naokrog. V prvem delu intervjuja že lahko preberete o njunih potovalnih začetkih in pa tudi o tem, kje tiči razlog, da se na potovanju največkrat skregata.

Na spletni strani Lahkih nog naokrog lahko zasledite podrobne opise z njunih potovanj po skoraj vseh kontinentih (od Evrope, Azije, Avstralije, Afrike itd.), pa tudi nekaj zanimivih z domačih krajev. Nikar pa ne spreglejte rubrike Okusi sveta, kjer vam zaupata kar nekaj zanimivih kuharskih receptov iz različnih držav, s podrobnimi navodili za pripravo.

Prvi del intervjuja si lahko preberete TUKAJ>>>

Lahkih nog naokorg


Top destinacije, če ne bi imela nobene ovire? Da ne bi bil ne čas ne denar ovira, kam bi šla?

K: Glede na to, da smo sredi zime, bi šla nekam na toplo. Tudi če sva bila dvakrat že v Avstraliji, me vleče nazaj, ker je tako velika, da je še nisva dovolj videla. Nedavno sem nekaj prebrala o Kiribatih in so me totalno pritegnili.

R: Težko je reči, ker imava še veliko stvari, ki bi jih rada videla, ampak jaz bi rad enkrat videl ledene gore.

Bi za letošnje leto našim uporabnikom svetovala, kakšno destinacijo, ki je »must see«?

K: Jaz bi zagotovo vsem svetovala naj obiščejo Oman. Kdor hoče doživeti arabski svet, brez tistega vsiljevanja na vsakem koraku v smislu »kupi to, kupi ono«, tega je v Maroku na primer ogromno, je potem Oman super izbira. Tudi zelo varna država s prekrasno naravo.

R: Tudi jaz bi rekel, da je Oman super tudi za začetnike in ljudje, ki mislijo, da je težko potovati. Tam je potovanje res preprosto.  Narava je navdušujoča, ljudje so zelo prijazni in nimajo nič za bregom. Bolj sem se počutil varno tam, kot v Sloveniji.

K: Mogoče še nekaj, kar bi morali zdaj obiskati, in sicer Gvatemalo, kjer zdaj bruha vulkan. Videti  izbruh vulkana je res nekaj posebnega.

Izbruh vulkana v Gvatemali.
Izbruh vulkana v Gvatemali.

Na blogu imata tudi poseben zavihek načrt potovanja, kjer z vajinimi bralci delita razdelan načrt potovanja od cen do tega kaj si je dobro pogledati. Bi lahko vajin načrt prevzel tudi nekdo, ki še ni veliko potoval?

K: Jaz se trudim napisati tako, da je razumljivo za vsakega in da bi lahko šel tudi začetnik po naših stopinjah. Trudim se napisati čim bolj informativno, ker meni ko iščem informacije po različnih blogih največkrat manjka. Imaš informacijo katero mesto je lepo in kaj si še tam pogledati, ni pa informacije, koliko časa porabiš za ogled, za vožnjo in kaj lahko vse zbašeš v en dan. To mi ponavadi malo manjka in zato so tudi teli načrti, da si lahko kdo realno predstavlja, kaj si lahko pogledaš v enem dnevu.

Angkor Wat v jutranjih meglicah (Kambodža)
Angkor Wat v jutranjih meglicah (Kambodža)

Na blogu imata tudi zavihek, kjer objavljata različne recepte, ki jih spoznata na potovanju in potem tudi preizkusita. Od kje ta ideja?

R: Nastalo je čisto spontano. Ko sva prišla iz potovanj, sva povabila širšo družino, pokazala fotografije s potovanja in nekaj skuhala. Tako sva se začela truditi, da sva jedi najprej na potovanju poskusila, potem pa jih pripravila doma. Če se le da, poskusiva dobiti recept od kakšne domačinke.

K: Jaz zelo rada zbiram stvari, iz potovanj na primer prinesem tudi znamke. In tile recepti so nek poseben način, da delček države, kjer sva bila prineseva s seboj.

Vietnamsko jed Pho se je s palčkami (za rezance) in žlico (za tekoči del juhe)
Vietnamsko jed Pho se je s palčkami (za rezance) in žlico (za tekoči del juhe)

Sta imela že kakšno negativno izkušnjo na letališču?

R: Razen tega, da sva vedno pozna, ni bilo nič kaj takega. Ampak nisva še nikoli zamudila leta, sva pa že velikokrat tekla po letališče in lovila zadnje minute.

Imata kakšnega sponzorja ali vse delata v lastni režiji?

K: Nimava sponzorja, če se pa kdo javi se pa ne bova otepala (smeh). Starši naju tudi ne sponzorirajo več, pravijo da preveč potujeva. (Smeh)

Sta imela tudi kakšno ekstremno negativno izkušnjo na vajinih potovanjih? Recimo, so vaju že kdaj okradli?

K: Mene so na vlaku na maturantskem izletu okradli, zdaj ko pa hodiva skupaj okrog se nama to še ni zgodilo. Najbolj naju je skrbelo, kaj bo v Salvadorju. Ker sva brala, da je kraja pogosta in da je nevarna država.

R: Ni dobro preveč brati na spletu, kaj vse se dogaja v državah kamor potuješ, ker to potem kar v veliki meri definira, vsaj začetek potovanja.

Jutro ob jezeru Atitlan v Gvatemali.
Jutro ob jezeru Atitlan v Gvatemali.

Kaj pa bo za vaju prineslo leto 2018? Imata že kakšne načrte kam bosta potovala?

K: Januarja greva v Apulijo, za podaljšan vikend malo na toplo. Kaj več pa še nimava splanirano, malo bolj razmišljava o Indiji, če se bo izšlo. Precej načrtujeva tako, da ko se bo pokazalo kakšno potovanje ali kakšna poceni karta, takrat bova šla. Ne delava fiksnih planov.

Lepote Belorusije.
Lepote Belorusije.

Za konec, kaj bi svetovala nekomu, ki razmišlja, da bi se prvič podal na eno malo bolj konkretno potovanje?

K: Ne iti z agencijo, meni osebno to res ni vredu, ker mi veliko pomeni, da sama naredim plan,, da vem, kam grem in kaj želim tam videti. To je seveda tudi odvisno od človeka, niso vsi tako zagnani za organiziranje potovanj. Če že z agencijo, pojdi s kakšno avanturistično.

R: Lahko ti drug naredi plan, ampak pojdi sam, ker mislim, da sam sebe zelo spoznaš na potovanju, saj vidiš, kako reagiraš v določenih situacijah. Kljub temu, da imaš plan se lahko zgodi, kaj nepredvidljivega.

K: Splača se potovati, začneš ceniti Slovenijo in svoj dom. Spoznaš sebe in spoznaš drug drugega. Spoznaš se, kako reagirati v določenih situacijah, do katerih ponavadi ne pride v udobju vsakdana. Nastanejo spomini, to je tisto kar ti ostane.

Za vse nasvete in ideja pa seveda spremljajte blog Lahkih nog naokrog. 🙂

Katarina in Rok o svojih dogodivščinah govorita tudi na različnih potopisnih predavanjih. Preveri, kdaj je kateri v tvoji bližini >>>

Več o njunih popotovanjih sledi kmalu, saj bomo drug del intervjuja objavili že v sredo 24.1., zato le pridno spremljajte našo spletno stran in naš FB profil.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 × three =