[INTERVJU] Popotnika in blogerja Katarina in Rok iz Lahkih nog naokrog (1. DEL)

Pogovarjali smo se z Rokom in Katarino, arhitektom in kemičarko, ki ju kljub različnosti povezuje tudi ljubezen do potovanja. Svoje popotniške prigode pridno beležita na blogu Lahkih nog naokrog.

Na spletni strani Lahkih nog naokrog lahko zasledite podrobne opise z njunih potovanj po skoraj vseh kontinentih (od Evrope, Azije, Avstralije, Afrike itd.), pa tudi nekaj zanimivih z domačih krajev. Nikar pa ne spreglejte rubrike Okusi sveta, kjer vam zaupata kar nekaj zanimivih kuharskih receptov iz različnih držav, s podrobnimi navodili za pripravo.

Katarina in Rok sta z nami s prav posebnim razlogom, in sicer zato, da bosta preizkušala različne center in aktivnosti v naši ponudbi in z vami delila svoje mnenje in izkušnje! Spremljajte njun FB profil>>>

Lahkih nog naokorg


Kako sta se spoznala in kako se je začela potem odvijati zgodba lahkih nog naokrog?

K: Spoznala sva se že dolgo nazaj, v plezalnem krožku na gimnaziji. Blog pa je začel nastajati nekaj let nazaj, ko sva začela tudi malo več potovati. Zdelo se nama je super, da imava prostor za shranjevanje svojih spominov ter da tudi midva deliva svoje izkušnje, saj sva tudi sama dobila veliko informacij iz različnih blogov.

Sta tudi prej že potovala, ko še nista bila skupaj?

K: Sama nisva potovala, sva pa potovala z družino. Toliko časa sva že skupaj, da bi težko potovala sama.

Pa vaju kdaj prime, da bi šla sama?

K: Ravno pred kratkim sva se pogovarjala, da bi bilo zanimivo. Ko sva bila v Gvatemali in je moral Rok nekaj urediti, sem hodila sama po mestu. Čisto drugačen občutek je, bolj se povežeš z domačini in drugimi popotniki, ker nisi zaprt v svojo mini skupino.

R: Razmišljala sva, da bi eno potovanje izvedla tako, da začneva vsak posebej potem pa se nekje srečava.

»Blog se je razvil tudi iz ideje, da nama ni potrebno neprestano komunicirati s starši in prijatelji. Saj so nama vsi pisali z istimi vprašanji. Zdaj pa jim rečeva, naj preprosto spremljajo blog.«

Lahkih nog naokorg

Katarina ti skrbiš za vsebino, Rok ti pa za fotografije in oblikovanje?

K: Tako je ja, zdi se mi dobro, da je na blogu nek konstanten stil pisanja. Poleg tega pa jaz ne znam lepo slikati 🙂

R: Jaz uživam v fotografiranju, večkrat sem se tudi že namenil, da bi nekaj napisal, ampak mi čas in volja nekako ne dopuščata 🙂

Zelo sta si različna, se na potovanjih tudi kdaj skregata? Oziroma se težko uskladita, kaj bi šla pogledati?

K: Sva kar enotna -imava oba raje naravo in aktivnosti v naravi. Seveda si ogledava tudi kakšno mesto. Skregava pa se ponavadi zato, ker je Rok lačen.

R: Ja ja, ona bi kar hodila cel dan brez hrane. (Smeh)

K: Dovolj mi je če jem zjutraj in zvečer, vmes se mi zdi škoda časa za hrano, ko pa je toliko za videti in doživeti. Ampak, ko Rok znori zaradi vsake malenkosti, vem, da je čas da nekaj pojeva.

Kako izberete destinacijo? In kako poteka načrtovanje?

R: Zelo različno. Za Južno Afriko je bilo tako, da sva želela iti na safari in sva gledala, koliko so karte za posamezno država in sva videla, da se JAR najbolj splača. Tako sva potem potovanje zgradila okrog safarija.

K: Zelo je različno, ponavadi je ena stvar, ki naju pritegne in v tem primeru je bil to safari. Drug primer pa je bila lanskoletna srednja Amerika. Karte so bile prav smešno poceni in sva jih takoj kupila in šele potem začela gledati kam greva. Naknadno sva ugotovila, da je Salvador precej nevarna država.

Največkrat je tako, da naju nekaj pritegne, ko bereva kakšen blog, vidiva kakšno fotografijo, slišiva zgodbe. Vedno pa je tako, da naju zanimajo stvari off the beaten path.

Safari v južni Afriki.
Safari v južni Afriki.

Kje pa iščeta informacijo?

K: Največ po blogih in po spletu. Rok pa ponavadi išče kar slikovno.

R: Ponavadi najdem, kakšno majhno sliko na Goolgu in potem praskam po internetu dokler ne najdem dodatnih informacij. Ali pa najdem, kakšno koristno informacijo na blogih. Kot sem recimo za Belorusijo zasledil na TripAdvisor forumu, da je imela neka ženska zapisano, da lahko pred njeno hišo brezplačno kampiramo in sva jo kontaktirala in se dogovorila z njo. Izkazalo se je za super doživetje in spoznala sva res pristno Belorusijo.

Kje pa se je ustavila številka? Koliko držav sta že obiskala?

K: Različno, jaz mislim, da jih imam 58.

R: Jaz jih imam pa malo manj, predvsem manj Evropskih. Ampak nekako ni tako, da bi hotel neko številko doseči. Ne vem, zdaj se mi zdi škoda potovati po Evropi, ker bomo po Evropi še lahko hodili, ko bomo stari ali pa ko bomo imeli manj dopusta.

Na obisku pri Hobitih na Novi Zelandiji.
Na obisku pri Hobitih na Novi Zelandiji.

Videla sta že veliko sveta, kakšno pa je vajino mnenje glede Slovenije?

R: Bolj ko potujem, bolj se mi zdi da premalo vem o Sloveniji. Po svojem mi je malo bedno raziskovati različne kotičke sveta in nič vedeti o Sloveniji.

K: Tudi malo zaradi sebe malo zaradi bloga sva se odločila, da bi rada raziskala še malo Slovenije. In spet iščeva malo manj poznane lokacije, ne greva recimo na Bled, ampak sva bila v Prekmurju in na Koroškem.

Kje najdete denar in čas za potovanje? Gresta »low budget« ali celo leto hranita denar za potovanja?

K: Ubistvu kar oboje. Varčujeva kolikor se le da. Med letom in tudi na samem potovanju ne zapravljava ravno veliko. Hočeva čim več doživeti, za čim manj denarja.

Kolikor se le da si iščeva ugodna prenočišča. Če potujeva sama velikokrat izkoristiva »Couchsurfing« in spiva zastonj pri domačinih. Tudi kampirava pogosto, ker je najceneje. V Omanu sva bila 10 dni in strošek za spanje je bil na koncu nič evrov, saj sva vse noči kampirala divje. Tam je to dovoljeno in sva seveda izkoristila. Mini triki, pač. Tudi sama si kuhava recimo.

R:  S tem kampiranjem res veliko prihraniva pa tudi veliko doživiva. Recimo v Afriki, tam sredi safarija začutiš kaj je res čar kampiranja, ko slišiš kako se oglašajo hijene. In imaš drugačne sostanovalce kot ponavadi. (Smeh) Pogledaš v nebo in so vse zvezde prižgane… Bolj vidim nek čar v kampiranju, kot da bi to delala zato, da prihraniva.

Tudi glede stvari, ki jih želiva videti se odločiva kaj nama je bolj pomembno. Tako, da za kakšno stvar plačava tudi več, če nekaj res želiva videti.

Menda hodijo surferji s celega sveta v Salvador uživat na valove.
Menda hodijo surferji s celega sveta v Salvador uživat na valove.

K: To sem še hotela dodati, da si kuhava po večini sama, seveda tam kjer se to splača. V Aziji in v srednji Ameriki, kjer je bila hrana na ulicah po en dolar si ne kuhava sama, ampak v kakšni dražji državi pa vedno izkoristiva to možnost. Če si sam kuhaš se res pozna.

Poleg tega pa vedno iščeva poceni karte. Če najdeva poceni karto, jo kupiva in potem planirava naprej. Imava srečo, da še ni bilo težav glede dopusta v službi.

R: Moraš biti pa zelo prilagodljiv, odločiti se moraš kam bi rad šel, v katerem delu leta oziroma koliko bi rad dal. Lani sva imela 2000 evrov budgeta za potovanje na osebo. Za ta denar sva videla Belorusijo, Islandijo, Oman, Salvador pa še kakšen izlet po Sloveniji in bližnji Evropi. Veliko lahko, če se znajdeš.

Lahkih nog naokorg
Divje kampiranje v vsej svoji veličini, Al Khaluf dunes, Oman

Kaj vama je pri izbiri destinacije najbolj pomembno?

K:Iščeva predvsem raznolikost. Če je bilo zadnje potovanje tam, greva nekam kjer je malo drugače. Zelo nama je pomembna narava, različne pokrajine in zanimiva doživetja.

Katera država se vama je najbolj vtisnila v spomin?

K: Težko je reči, ker je bilo res veliko res super potovanj. Tudi jaz vedno pravim, da je zelo odvisno v kakšnem stanju si nekje. Tako, da je zelo težko reči katera država mi je najbolj pri srcu. Najbolj svež je spomin na res noro potovanje po Salvadorju in Gvatemali, kjer sva videla bruhajoč vulkan.

R: Meni je bilo zelo všeč prvo potovanje v Maroko. Bilo nas je pet, šli smo leta 2012 in vse skupaj je bilo precej improvizirano. Sploh pa mi je Maroko pri srcu zato, ker vem da takega, Maroka kot smo ga takrat doživeli ne bo več možno videti.

Za vse nasvete in ideja pa seveda spremljajte blog Lahkih nog naokrog. 🙂

Katarina in Rok o svojih dogodivščinah govorita tudi na različnih potopisnih predavanjih. Preveri, kdaj je kateri v tvoji bližini >>>

Več o njunih popotovanjih sledi kmalu, saj bomo drug del intervjuja objavili že v sredo 24.1., zato le pridno spremljajte našo spletno stran in naš FB profil.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 × four =