Nekaj koristnih nasvetov, kako preprečiti prehlad

Četudi bi si marsikdo v prvih hladnih dneh najraje kuhal skodelico kakava, se zavil v odejo in dan ali dva posvetil gledanju filmov in serij ali branju knjig, je še vseeno malce bolje, da v to nisi prisiljen/a. Mi ti že privoščimo dan popolnega oddiha, vendar takega, ki ne vključuje kupa robcev in zdravil. Zato smo ti pripravili smo ti nekaj nasvetov kako preprečiti prehlad.

Dovolj in kvalitetno spi

Spanec regulira sproščanje hormona kortizola, ki stimulira celice, ki krepijo imunski sistem. Ta pa je, jasno, ključen pri varovanju tvojega telesa pred prehladom in drugimi sezonskimi boleznimi. Dobro je, da spiš vsaj 7 ur na dan, saj so v neki raziskavi ugotovili, da so ljudje, ki spijo premalo, približno trikrat bolj dovzetni za tovrstne bolezni. Če težko zaspiš, poskusi s kakšno miselno vajo, na primer: razmisli, kako je potekal dan, a v obratnem vrstnem redu dogodkov.

kako_preprečiti_prehlad_1

Rekreiraj se

Tudi zmerna rekreacija – 30 do 90 minut večino dni v tednu – krepi imunske funkcije in tako zmanjšuje verjetnost nastanka prehlada. A pomembna je zmernost. Dolgi visoko-intenzivni treningi te lahko naredijo bolj dovzetnega/o za bolezni. Mimogrede, tudi če te to jesen ali zimo ujame blažji prehlad, nikar ne zbriši treningov s svojega urnika, saj zmerna vadba lahko pospeši tudi okrevanje. Prijavi se preko aplikacije!

Privošči si vroče-hladen tuš

Nenadna razlika v temperaturi spodbudi delovanje tvojega imunskega sistema. Po prhi stoj 30 sekund pod tako vročo vodo, kot lahko preneseš, nato pa za 10 sekund še pod hladno. To ponovi trikrat. Vroča prha pa čisti tudi dihalne poti, kar je v boju s prehladom še kako dobrodošlo.

Vnašaj dovolj vitamina D

Bolj dovzetni za prehlade naj bi bili tudi ljudje, ki jih primanjkuje vitamina D. Tudi ta namreč skrbi za normalno delovanje imunskega sistema, povečuje absorpcijo kalcija in blaži vnetja. Vneseš ga lahko s pitjem mleka in uživanjem mastnih rib, kakršen je na primer losos, seveda pa koristi tudi, da čim več časa preživiš na soncu.

Sprosti se

Jasno je, da je fizična bolezen močno povezana s kroničnim stresom. Za boljše splošno zdravje torej poskrbi z rednim sproščanjem – stres poskusi odpraviti na primer z jogo ali meditacijo.

kako_preprečiti-prehlad_2

Izogibaj se alkoholnim pijačam

Raziskave kažejo, da pitja alkoholnih pijač lahko poškoduje dendritične celice, ključne sestavine imunskega sistema. Povečevanje konzumacije alkohola lahko sčasoma poveča tudi posameznikovo izpostavljenost bakterijskim in virusnim okužbam.

Pij zeleni čaj

Zeleni čaj že stoletja povezujejo z dobrim zdravjem, in sicer zaradi njegove visoke vsebnosti antioksidantov, imenovanih flavonoidi. Raziskave kažejo, da ima redno pitje zelenega čaja lahko koristne učinke, kot sta na primer nižanje krvnega pritiska in zmanjšana verjetnost za nastanek bolezni srca in ožilja. O pripravi zelenega in drugih vrsta čaja si preberi na >>>.

Bodi socialen/a

Kronične bolezni povezujejo tudi z osamljenostjo, predvsem pri ljudeh, ki okrevajo po operaciji srca. Socialna izolacija lahko povečuje stres, ki počasi uničuje imunski odziv in zmožnost hitrega celjenja.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

five × four =