Nočni prigrizki – 5 receptov za ljubitelje slanega

Ti je znan občutek lakote pred spanjem? Tokrat smo ti pripravili pet receptov za slane nočne prigrizke, s katerimi bo greh malce manjši, saj so precej zdravi. Da boš v nočnem prigrizku užival/a popolnoma brez slabe vesti pa na https://1click2sport.com/ poišči svojo večerno vadbo ali pa se razmigaj doma – na povezavi http://darebee.com/workouts/better-sleep-yoga-workout.html najdeš primer vaj iz joge za boljše spanje.


1.Sendvič z jajcem in avokadom

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 veliko jajce + 1 jajčni beljak,
  • grobo mleta sol in poper,
  • 1 čajna žlička ekstra deviškega oljčnega olja,
  • 1 nasekljana šalotka,
  • 1 razpolovljen in popečen polnozrnat angleški mafin (ali dva kosa polnozrnatega kruha),
  • pikantna omaka (po okusu),
  • ¼ avokada, narezanega na tanke rezine.

Postopek:

V manjši posodi z vilicami stepi jajce in jajčni beljak ter ju začini s soljo in poprom. V manjši ponvi na srednjem ognju segrej oljčno olje in na njem praži šalotko približno eno minuto oziroma dokler se ne zmehča. Dodaj začinjeno jajce z beljakom in med stalnim mešanjem peci minuto do dve. Ko jajce skoraj popolnoma zakrkne, ga zloži na velikost angleškega mafina (oziroma rezin kruha). Tako naj se peče še približno 20 sekund, dokler ne zakrkne popolnoma.

Na spodnjo rezino angleškega mafina položi najprej jajce, začini še z nekaj soli in popra ter pikantno omako, nato pa nanj položi še rezine avokada in drugo polovico mafina.

2. Pomaka iz jajčevcev

Sestavine (za 2 osebi):

  • 125 g jajčevca,
  • 7 ml oljčnega olja,
  • 1/2 stroka česna (nasekljanega),
  • droben ščepec soli,
  • vejica ali dve peteršilja,
  • 8 ml tahinija,
  • 8 ml limoninega soka,
  • sol in poper.

Postopek:

Pečico segrej na 230 °C. Jajčevec nekajkrat prebodi z vilicami in položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Peče naj se približno 20 do 25 minut. Pečen jajčevec prereži na pol in odcedi tekočine, ki so nastale ob pečenju. Nato daj njegovo vsebino v blender in mešaj, dokler ne bo nastala gosta snov brez grudic. Nato dodaj v blender še oljčno olje, česen, sol, peteršilj, tahini in limonin sok. Dobro naj se premeša.

3. Pečen sladki krompir

Sestavine (za 6 oseb):

  • 6 manjših (približno 900 g) sladkih krompirjev (olupljenih, narezanih na krhlje),
  • 1 čajna žlička paprike v prahu,
  • 2 čajni žlički soli,
  • 1 čajna žlička popra,
  • 2 čajni žlički česna v prahu,
  • 1 čajna žlička mletega cimeta,
  • 2 jedilni žlici ekstra deviškega oljčnega olja,
  • maščoba za pekač.

Priprava:

Pečico segrej na 230 °C. V manjši posodi zmešaj oljčno olje in vse začimbe (papriko v prahu, sol, poper, česen v prahu in cimet).

V večjo posodo daj narezan krompir in ga prelij z mešanico začimb in olja. Dobro premešaj, da bo vsaka rezina začinjena na vseh straneh (najlažje to narediš z rokami). Nato daj začinjen krompir na namaščen pekač – rezine se ne smejo prekrivati, zato, če je potrebno, raje uporabi dva pekača. Peci 10 minut, nato rezine obrni in peci še 10 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Preden postrežeš ali začneš jesti, naj rezine krompirja počivajo približno 5 minut.

4. Pica s testom iz cvetače

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2,5 skodelice naribane cvetače (približno pol velike glave),
  • 1 veliko jajce (rahlo stepeno),
  • 1 + 1/4 skodelice naribane mozzarelle,
  • 2 jedilni žlici naribanega parmezana,
  • sol in poper,
  • ¼ skodelice paradižnikove omake,
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov (razpolovljenih),
  • 2 stroka česna (narezana),
  • ¼ čajne žličke nasekljane rdeče paprike (lahko je posušena),
  • sveži listi bazilike.

Postopek:

Pekač obloži s papirjem za peko in segrej pečico na 220 °C. Naribano cvetačo daj v posodo, primerno za mikrovalovno pečico in v slednji grej približno 8 minut oziroma dokler se cvetača ne zmehča. Nato vzemi iz mikrovalovne pečice in pusti, da se ohladi.

V ohlajeno cvetačo vmešaj skodelico mozzarelle, parmezan, sol in poper. Iz nastalega testa na papirju za peko oblikuj krog s premerom 25 cm. Peci 10 do 15 minut oziroma dokler ne postane zlato zapečeno.

Na pečeno testo daj paradižnikovo omako, preostale četrt skodelice mozzarelle, prepolovljene češnjeve paradižnike, česen in rdečo papriko. Peci še približno 10 minut, dokler se sir ne stopi in postane rahlo mehurčkast. Na koncu potresi še z listi bazilike.

5. Omleta z vrtno zelenjavo

Sestavine (za 1 omleto):

  • 2 majhni šalotki (nasekljani),
  • 3 do 4 rezine rdeče paprike (nasekljane),
  • 4 do 5 rezin bučk (nasekljanih),
  • 2 jajca,
  • 20 g sira po izbiri (ali trikotnik topljenega sira),
  • sol in poper.

Priprava:

Ponev segrej na srednjem ognju. Nasekljaj vso zelenjavo – poleg naštete lahko dodaš tudi špinačo, zeleno papriko itd.). Ponev nato rahlo namasti in dodaj zelenjavo. Nekaj sekund je ne premikaj, nato pa jo vsake toliko časa premešaj ali pretresi ponev. Medtem ko se zelenjava praži, v manjšo posodico naribaj sir (ali ga nareži, če je topljen), ter mu dodaj dva jajca in malo soli in popra. Vse našteto dobro stepaj z vilicami in malce pretlači sir, če si uporabil/a topljenega, da nastanejo čim manjši koščki.

Popraženo zelenjavo umakni iz ponve, nato pa ponev še malo namasti in nanjo zlij mešanico z jajci. Ponev malo obračaj, da se mešanica po njej razporedi enakomerno. Nekaj sekund počakaj, da jajca rahlo zakrknejo, nato pa po sredini v liniji stresti pripravljeno zelenjavo. Na koncu s kuhalnico zloži omleto (levo in desno tretjino proti sredini).

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

one × two =