Še lahko postaneš fit do poletja!

Od novega leta je minilo že skoraj pol leta. Se še držiš svojih novoletnih zaobljub? Nam je, če smo popolnoma iskreni, vmes rahlo zmanjkalo motivacije. A tu so topli dnevi in z njimi obžalovanje, da nismo bili malce bolj vztrajni. Toda če imaš tudi ti podobno težavo, nikar ne skrbi! Kako torej priti nazaj na januarski urnik in biti fit do poletja?

1.      Fit do poletja: ustvari navado

En od razlogov, da se ne držimo zaobljub je, da, ko jih ustvarimo, ne mislimo dolgoročno. Namesto novoletne odločitve, da boš izgubil/a 5 kg in izgledal/a čudovito v kopalkah bi bilo bolje, da se zaobljubiš le navadi – zdravemu življenjskemu slogu. Tako konkretni cilji sploh ne bodo več potrebni. A kako točno ustvariti dobre navade? Z delanjem uresničljivih manjših sprememb. Če je na primer tvoja zaobljuba postati bolj zdrav/a, poskusi s pitjem kozarca vode vsak dan, takoj ko se zbudiš.

fit_do_poletja_2

2.      Fit do poletja: poišči svoj razlog

Ko se odločiš za določen cilj, se vprašaj »zakaj«. Tako boš imel/a razlog, da vztrajaš tudi, ko postane težko. Morda se trudiš izgubiti nekaj teže. Zakaj? Da boš bolj in dlje zdrav/a. Zakaj? Da se boš bolje počutil/a. Zakaj? … Morda prideš do odgovora, da že dolgo nisi česa dosegel/la ali da nisi zadovoljen/na sam/a s sabo – kar je precej večji razlog kot le izguba kilogramov. Poišči svoj zakaj in lažje bo vztrajati.

3.      Fit do poletja: prosi za pomoč

Vsakomur kdaj »spodrsne«. A takrat je treba zbrati voljo in iti nazaj na pravo pot. Morda boš pri tem potreboval/a pomoč in to vsekakor ni znak šibkosti. Če se ti zdi, da ta teden ne boš uspel/a doseči zadanih ciljev, prosi prijatelja, naj ti pomaga oz. te spodbudi. Poišči skupnost, ki te bo razumela v takih trenutkih in ti bo pripravljena priskočiti na pomoč. Lahko gre tudi za virtualno skupnost na forumih in podobno. Če pa potrebuješ še večjo »brco v rit« se ne boj najeti osebnega trenerja ali strokovnjaka za prehrano. O prednostih rekreacije skupaj s prijateljem si lahko prebereš na povezavi.

fit_do_poletja_1

4.      Fit do poletja: nagradi se

Veliki cilji pridejo z velikimi rezultati – to pa lahko vzame veliko časa. Cilji in zaobljube so večinoma namenjeni temu, da bodo vidni rezultati – ti so tudi naša motivacija. A rezultati niso vidni takoj in če jih dlje časa ne opazimo, gre navadno po zlu tudi motivacija. Ključ je v sistemu nagrajevanja. Prav nič sramotno ni, če se nagradiš za dobro opravljeno delo. Kupi si nove kopalke, privošči si izlet s prijatelji ali pojdi na koncert. Naj le ne bo nagrada take vrste, da bi izničila tvoje garanje – na povezavi lahko najdeš nekaj idej.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

16 − five =