Skrb za okolje: S prvimi spremembami začni že danes!

Tako kot je potrebna skrb za tvoje zdravje, dobro fizično pripravljenost in ne na zadnje zdrav duh v zdravem telesu, je pomembno, da posebno skrb posvetimo tudi okolju. In začneš lahko že danes, z majhnimi stvarmi. 

Ne potrebuješ se zaobljubiti, da ne boš več stopil/a v motorno vozilo in da se boš prehranjeval/a le še z živili iz lastnega vrta. Skrb za okolje temelji na drobnih spremembah, ki se morda sprva ne zdijo pomembne, a na dolgi rok lahko vplivajo na onesnaženost okolja – še posebej, če nanje navadiš tudi prijatelje in znance!

 1. Ne uporabljaj slamic

Slamice so, če dobro pomisliš, popolnima nepotrebne. Če veš, da v priljubljenem lokalu v koktejlu ali soku dobiš tudi slamico, natakarja prosi, naj je ne doda. V primeru, da ti je pitje po slamici res pri srcu, pa lahko v spletnih trgovinah (npr. eBay) najdeš kovinske.

 1. Ne kupuj vode v plastenkah

Ob poplavi plastenk iz trše plastike in stekleničk v trgovinah si na to opcijo že skoraj zagotovo pomislil/a. Živimo na delu sveta, kjer je voda popolnoma pitna, zakaj bi torej zapravljala za kupljeno? Mimogrede – nekatere stekleničke so tako lepe, da so praktično koristen modni dodatek. Več o tem, kako čez dan spiti dovolj vode, si preberi na:  http://www.studentska-vadba.si/pitje-vode-vodi-v-boljse-pocutje-12-trikov-s-katerimi-si-lahko-pomagas-da-cez-dan-spijes-dovolj-vode/.

 1. Uporabljaj termo lonček za kavo

V vsaki kavarni namreč lahko prosiš, naj ti kavo postrežejo kar v njem. Kava bo tako ostala tudi dlje tople kot v tistem preprostem lončku za na pot, ki je namenjen enkratni uporabi.

 1. Vedno imej s sabo vrečko za večkratno uporabo

Naj bo bombažna ali tista, ki se zloži vase – imej jo v torbah/torbicah in v avtu. Nikoli namreč ne veš, kdaj boš imel/a kratek postanek v trgovini (prav pa pride tudi v knjižnici in podobno). Ko pa je shopping na tvojem dnevnem planu, jih seveda za vsak slučaj vzemi več. 😉

Skrb za okolje

 1. Začni uporabljati biološko razgradljive zobne ščetke

Si vedel/a, da le prebivalci Avstralije skupno zavržejo več kot 30 milijonov zobnih ščetk letno? To je ogromno zavržene plastike. In skrb za okolje se začne z majhnimi spremembami. Začni uporabljati zobne ščetke, ki bodo prijazne naravi.

 1. Tiskaj le, če je nujno

Dokumente natisni le, če je nujno. Obenem lahko za tiskanje ali zapisovanje uporabiš drugo stran natisnjenih listov, ki bi sicer romali v koš.

 1. Izklopi elektronske naprave, ko jih ne uporabljaš

Prenosni računalnik ne le zapri, temveč popolnoma izklopi in po polnjenju telefona kabel iztakni iz vtičnice. Prihranil/a boš tudi pri računu za elektriko.

 1. Odgrni zavese

Poleg tega, da tako ne bo treba prižigati luči, bodo na sončen dan žarki tudi ogreli prostor.

 1. Bodi varčen/a pri pranju perila

Peri na 30 stopinjah Celzija, saj je prav segrevanje vode tisto, ki pri pranju porabi največ energije. Vedno napolni boben do konca. Oprano perilo pa raje kot v sušilni stoj obesi, naj se posuši na zraku in ti obenem navlaži zrak v prostoru, ki je predvsem v mrzlih mesecih navadno precej suh.

Skrb za okolje

 1. Odloči se, kaj boš jedel/a, preden odpreš hladilnik

Dolgotrajno odločanje in opazovanje vsebine hladilnika te lahko po nekaterih podatkih letno stane okoli 15 do 30 evrov. Mimogrede, če je hladilnik izpostavljen soncu, porabi več energije, zato naj bo v senčnem delu kuhinje.

 1. Med pečenjem ne odpiraj pečice

Vemo, da tako zelo diši, a upri se skušnjavi in ne odpiraj vrat pečice po nepotrebnem. Temperatura v njej lahko tako v 30 sekundah pade za kar 65 stopinj Celzija.

 1. Ustvarjaj svoje naravne kozmetične izdelke

Receptov za naravno kozmetiko, ki jih lahko narediš kar doma, je ogromno. Poskusi na primer s pilingom za telo, suhim šamponom, in odstranjevalcem ličil. Nekaterih kozmetičnih izdelkov se doma žal ne da ustvariti – pri tistih, ki jih kupuješ, poskusi izbrati take, ki imajo bolj okolju prijazno embalažo. Nekatere znamke na primer prodajajo ponovna polnjenja tekočih mil in podobno.

 1. Kupuj nepakirana živila

Žal je to v Sloveniji rahlo težko izvedljivo, a potrudi se, da to vseeno delaš v čim večji meri. Če v trgovini lahko stehtaš orehe, raje naredi to, kot da kupiš že pakirane. Podobno je s sadjem in zelenjavo, namesto plastičnih lahko uporabiš pralne vrečke, kot so na primer vrečke »Zelenci« ali »Re-vrečke

Skrb za okolje

 1. Varčuj z vodo

Skrb za okolje imej v mislih pri najbolj vsakdanjih opravilih: ko si umivaš zobe in šamponiraš lase, ugasni vodo. In če vidiš, da iz pipe kaplja, ukrepaj takoj – v enem tednu lahko iz pipe izkaplja kar 182 litrov. Med britjem britvico spiraj raje kot pod pipo spiraj v kozarcu vode. Raje kot kopeli uporabljaj tuš, saj s tem porabiš le 14 odstotkov toliko vode, kot pri kopanju.

 1. Ne uporabljaj čajnih vrečk

Nekatere čajne vrečke namreč niso popolnoma biorazgradljive, zato ostanejo v naravi še več sto let. Čaj, ki ga kupiš v čajnicah, je sicer treba precediti, a je bolj okusen in občasno celo cenejši.

Tako bomo skupaj naredili nekaj dobrega za naše okolje 🙂

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

16 + twelve =