SLADKI KROMPIR: 5 receptov za sladice

Sladki krompir je izjemno vsestransko jesensko živilo, ki ga lahko uporabiš tako v slanih kot sladkih jedeh. Našli smo nekaj domiselnih receptov za sladice iz te zanimive zelenjave. Si vedel/a, da obstaja tudi vijolična različica, s katero lahko pripraviš nore vijolične sladice? Da se pogreješ, pa ti priporočamo skodelico okusnega čaja – nekaj osnov o pripravi si lahko prebereš na naši strani. In seveda ne pozabi se v naši aplikaciji prijaviti na svojo najljubšo vadbo, da se sladkanje ne bo prehitro poznalo na tvoji formi.

Brownies iz sladkega krompirja z ingverjem

Sestavine za 16 porcij:

  • 1 velik sladki krompir ali dve skodelici pireja iz sladkega krompirja,
  • 3 jajca,
  • ¼ skodelice stopljenega masla ali kokosovega olja,
  • ¼ skodelice medu,
  • 3 jedilne žlice kokosove moke,
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu,
  • 2 čajni žlički cimeta,
  • ½ čajne žličke zmletega ingverja,
  • ¼ čajne žličke muškatnega oreščka,
  • ¼ čajne žličke vaniljevega ekstrakta,
  • ¼ čajne žličke pecilnega praška,
  • ščepec soli,
  • ½ skodelice drobnih koščkov temne čokolade.

Priprava:

Sladki krompir najprej speci ali skuhaj: Pečico predhodno segrej na 220 °C. Vanj naredi luknjice in ga zavij v aluminijasto folijo ter peci, dokler se ne zmehča (lahko traja tudi okoli 75 minut). Nato ga odstrani iz pečice in olupi.

Če boš sladki krompir skuhal/a, pa ga olupi in nareži na večje kocke. Te položi v lonec z vodo, zavri in kuhaj, dokler se ne zmehčajo, nato odcedi.

Rjavčki: Pečico segrej (ali znižaj njeno temperaturo na) 180 °C. Sladki krompir daj v električni mešalnik ali ga dobro pretlači z vilicami, da nastane pire. Dodaj jajca, maslo, med in vaniljo in dobro premešaj. Nato vmešaj še suhe sestavine: kokosovo moko, kakav v prahu, cimet, ingver, muškatni orešček, pecilni prašek in sol. V dobro premešano maso ročno vmešaj še koščke čokolade.

Namasti stekleni kvadratni pekač s stranicami, dolgimi 20 cm, in po njem enakomerno razporedi pripravljeno maso. Nato peci 35 do 45 minut. Ohladi, nareži in postrezi.

Vegan Sweet Potato Brownie On White Table. Healthy Vegan Food Concept.

Paleo mousse iz sladkega krompirja

Sestavine za 4 porcije:

  • 4 srednje veliki sladki krompirji,
  • ¼ skodelice kokosovega mleka (kreme z vrha),
  • 1 jedilna žlica medu,
  • kakav v prahu.

Priprava:

Sladki krompir speci na 230 °C, dokler se ne zmehča. Odstrani lupino (najlažje ga je postrgati z žlico) in ga daj v električni mešalnik. Nato dodaj še vse ostale sestavine: kokosovo mleko, med in kakav. Dobro »zblendaj«, da nastane enotna masa, jo ohladi in postrezi.

Bananin toast z mandljevim maslom

Sestavine za 4 do 8 porcij:

  • 1 do 2 sladkega krompirja (odstrani jima konca in ju nareži na 0,5 cm velike rezine),
  • 4 jedilne žlice mandljevega masla,
  • 1 banana, narezane na kolobarje,
  • cimet.

Priprava:

Pol centimetra debele rezine sladkega krompirja položi v toaster, obrni in popeci še na drugi strani. Po popečenih rezinah razmaži mandljevo maslo, obloži z rezinami banane in potresi z malce cimeta.

Vijolični sladoled iz sladkega krompirja

Sestavine za 2 porciji:

  • 1 srednje velik vijoličen sladki krompir (približno 200 g),
  • 4 jedilne žlice jogurta, mleka ali smetane po izbiri,
  • javorjev sirup ali drugo sladilo po izbiri.

Priprava:

Olupi sladki krompir in ga nareži na majhne koščke. Kuhaj ga približno 15 minut oziroma dokler se popolnoma ne zmehča, da ga lahko odcediš in z vilicami pretlačiš v pire. Ko se ohladi, pire prestavi v plastično posodo in zamrzni.

Zamrznjen pire daj v električni mešalnik skupaj z jogurtom/mlekom/smetano in sladilom po izbiri. »Blendaj«, dokler masa ne postane popolnoma enotna – morda bo treba mešanje nekajkrat ponoviti. Postrezi takoj.

Purple Sweet Potato Steam Muffins on wooden broad. purple sweet potatoes desert menu.

Polnjen sladki krompir

Sestavine za 1 porcijo:

  • 1 sladki krompir,
  • tahini,
  • koščki temne čokolade,
  • cimet.

Priprava:

Sladki krompir speci na 180 °C, in sicer naj se peče približno 45 minut oziroma dokler se popolnoma ne zmehča. Krompir prepolovi in ga napolni z nekaj tahinija in posuj s čokoladnimi koščki in malce cimeta.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 + 14 =