Sladki krompir je izjemno vsestransko jesensko živilo, ki ga lahko uporabiš tako v slanih kot sladkih jedeh. Našli smo nekaj domiselnih receptov za sladice iz te zanimive zelenjave. Si vedel/a, da obstaja tudi vijolična različica, s katero lahko pripraviš nore vijolične sladice? Da se pogreješ, pa ti priporočamo skodelico okusnega čaja – nekaj osnov o pripravi si lahko prebereš na naši strani. In seveda ne pozabi se v naši aplikaciji prijaviti na svojo najljubšo vadbo, da se sladkanje ne bo prehitro poznalo na tvoji formi.
Brownies iz sladkega krompirja z ingverjem
Sestavine za 16 porcij:
- 1 velik sladki krompir ali dve skodelici pireja iz sladkega krompirja,
- 3 jajca,
- ¼ skodelice stopljenega masla ali kokosovega olja,
- ¼ skodelice medu,
- 3 jedilne žlice kokosove moke,
- 3 jedilne žlice kakava v prahu,
- 2 čajni žlički cimeta,
- ½ čajne žličke zmletega ingverja,
- ¼ čajne žličke muškatnega oreščka,
- ¼ čajne žličke vaniljevega ekstrakta,
- ¼ čajne žličke pecilnega praška,
- ščepec soli,
- ½ skodelice drobnih koščkov temne čokolade.
Priprava:
Sladki krompir najprej speci ali skuhaj: Pečico predhodno segrej na 220 °C. Vanj naredi luknjice in ga zavij v aluminijasto folijo ter peci, dokler se ne zmehča (lahko traja tudi okoli 75 minut). Nato ga odstrani iz pečice in olupi.
Če boš sladki krompir skuhal/a, pa ga olupi in nareži na večje kocke. Te položi v lonec z vodo, zavri in kuhaj, dokler se ne zmehčajo, nato odcedi.
Rjavčki: Pečico segrej (ali znižaj njeno temperaturo na) 180 °C. Sladki krompir daj v električni mešalnik ali ga dobro pretlači z vilicami, da nastane pire. Dodaj jajca, maslo, med in vaniljo in dobro premešaj. Nato vmešaj še suhe sestavine: kokosovo moko, kakav v prahu, cimet, ingver, muškatni orešček, pecilni prašek in sol. V dobro premešano maso ročno vmešaj še koščke čokolade.
Namasti stekleni kvadratni pekač s stranicami, dolgimi 20 cm, in po njem enakomerno razporedi pripravljeno maso. Nato peci 35 do 45 minut. Ohladi, nareži in postrezi.
Paleo mousse iz sladkega krompirja
Sestavine za 4 porcije:
- 4 srednje veliki sladki krompirji,
- ¼ skodelice kokosovega mleka (kreme z vrha),
- 1 jedilna žlica medu,
- kakav v prahu.
Priprava:
Sladki krompir speci na 230 °C, dokler se ne zmehča. Odstrani lupino (najlažje ga je postrgati z žlico) in ga daj v električni mešalnik. Nato dodaj še vse ostale sestavine: kokosovo mleko, med in kakav. Dobro »zblendaj«, da nastane enotna masa, jo ohladi in postrezi.
Bananin toast z mandljevim maslom
Sestavine za 4 do 8 porcij:
- 1 do 2 sladkega krompirja (odstrani jima konca in ju nareži na 0,5 cm velike rezine),
- 4 jedilne žlice mandljevega masla,
- 1 banana, narezane na kolobarje,
- cimet.
Priprava:
Pol centimetra debele rezine sladkega krompirja položi v toaster, obrni in popeci še na drugi strani. Po popečenih rezinah razmaži mandljevo maslo, obloži z rezinami banane in potresi z malce cimeta.
Vijolični sladoled iz sladkega krompirja
Sestavine za 2 porciji:
- 1 srednje velik vijoličen sladki krompir (približno 200 g),
- 4 jedilne žlice jogurta, mleka ali smetane po izbiri,
- javorjev sirup ali drugo sladilo po izbiri.
Priprava:
Olupi sladki krompir in ga nareži na majhne koščke. Kuhaj ga približno 15 minut oziroma dokler se popolnoma ne zmehča, da ga lahko odcediš in z vilicami pretlačiš v pire. Ko se ohladi, pire prestavi v plastično posodo in zamrzni.
Zamrznjen pire daj v električni mešalnik skupaj z jogurtom/mlekom/smetano in sladilom po izbiri. »Blendaj«, dokler masa ne postane popolnoma enotna – morda bo treba mešanje nekajkrat ponoviti. Postrezi takoj.
Polnjen sladki krompir
Sestavine za 1 porcijo:
- 1 sladki krompir,
- tahini,
- koščki temne čokolade,
- cimet.
Priprava:
Sladki krompir speci na 180 °C, in sicer naj se peče približno 45 minut oziroma dokler se popolnoma ne zmehča. Krompir prepolovi in ga napolni z nekaj tahinija in posuj s čokoladnimi koščki in malce cimeta.