Uporaba sončne kreme že pri prvih sončnih žarkih

Morda se ti še ne zdi tako vroče – ko na sončen dan malce zapiha, je temperatura prav idealna. To pa nikakor ne pomeni, da ni potrebe po uporabi sončne kreme. Še več – ta je obvezna čez celo leto in ne le na dopustu. Ja, tudi v deževnih dneh.

A zakaj je uporaba sončne kreme pomembna v vseh letnih časih in vsak dan, brez izjeme?

1. Rak

Bilo je slišano že stokrat, pa vendar še ne dovolj. Strokovnjaki trdijo, da je uporaba sončne kreme nujna vsak dan, ne glede na vreme in načrtovanje zunanjih aktivnosti. Preveč izpostavljenosti sončnim žarkom poveča tveganje za nastanek kožnega raka. Temu se da izogniti tako, da zaščitiš svojo kožo. Večina izpostavljenosti soncu se zgodi na dnevni ravni, ko se sprehajaš, voziš in tega niti ne opaziš, in ne ob poležavanju na plaži. Prav ti kratka, neopazna obdobja izpostavljenosti so najnevarnejša.

Uporaba sončne kreme

2. Nevarni so tudi oblačni dnevi

Oblaki ne pomenijo varnosti pred škodljivimi sončnimi žarki. Nekateri UV žarki prispejo do kože, tudi če je mrzlo in deževno. Obstajajo oblaki, ki blokirajo večino teh žarkov, spet drugi pa jih odbijajo in tako še povečajo verjetnost opeklin. UV žarkov pa ne odbijajo le oblaki, temveč tudi sneg – ta jih naredi celo intenzivnejše. Obenem pa jih na visoki nadmorski višini do kože pride več kot sicer, zato na kremo ne pozabi, ko se odpraviš na izlet v hribe.

fit_do_poletja_2
3. Okna te ne varujejo

Le pomisli, koliko časa presediš v avtu ali na avtobusu, ko te grejejo sončni žarki. UV žarke delimo na UVA, ki prodrejo v kožo ter UVB, ki so krivci za sončne opekline. In če nas steklo varuje pred UVB žarki, ta ne ustavi tudi UVA žarkov – zato po dolgi vožnji nimaš vidnih opeklin, kar pa še ne pomeni, da koža ni utrpela posledic. Pri uporabi sončnih krem pazi tudi na to, katero izbereš – naj te varuje pred obema vrstama žarkov.

4. Koža ti bo hvaležna

Redna uporaba sončne kreme lahko upočasni staranje kože. A pomembno je, da jo naneseš natančno, tudi na vrat, zgornji del dlani ter ušesa, ki so pogosto spregledani. Po približno uri in pol izpostavljenosti sončnim žarkom je potreben ponoven nanos. Izberi čim bolj naravno kremo za zaščito proti nevarnim sončnim žarkom, saj to te enako učinkovite in bolj prijazne tvoji koži in počutju. Če rad/a eksperimentiraš, pa lahko poizkusiš svojo narediti kar doma – recept najdeš na povezavi.

Uporaba sončne kreme
Da bi bila narava bolj prijazna z nami pa moramo biti najprej mi prijazni z njo. Na povezavi si preberi nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko pripomoreš h čistemu okolju.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

12 + 6 =