Plavanje in Bazen

Šport za vse letne čase

bazen

Plavanje in bazen je ena izmed boljših oblik rekreativne vadbe, saj ne obremenjuje sklepov in kosti, hkrati pa nudi odlično obliko aerobnega treninga. Bazen je tako postal odlično mesto, kjer se študenti radi rekreirajo. Pri rekreativni plavalni vadbi lahko glede na naše znanje plavamo na različne načine. Pri tem razumemo izraz plavanje kot vsako gibanje, pri katerem obvladujemo vodo z lastnimi silami, ki nam omogočajo varno premikanje v želeni smeri na vodni gladini ali pod njo.

Gibalno najenostavnejše so preproste oblike plavanja, kot so žabje in pasje plavanje, mrtvak v hrbtnem položaju in mlinček. Izmed teh je za rekreativno vadbo najprimernejše žabje plavanje.

Zakaj izbrati plavanje in bazen za rekreacijo?

Večina plavalnih rekreativcev verjetno preplava svojo vadbo v plavalnih tehnikah, kot so kravl, prsno in hrbtno. Delfin kot četrta plavalna tehnika je zaradi valovitega gibanja telesa in natančne usklajenosti udarcev, zavesljajev in gibanja glave, običajno tehnično prevelik zalogaj za rekreativno plavanje.

Plavanje in bazen sta primerna za vse starosti, neglede na kondicijo in pripravljenost, saj je vadba v bazenu zelo sproščujoča za mišice in ne obremenjuje sklepov. Plavanje in bazen se priporoča tudi za osebe, ki se želijo po rehabilitaciji poškodbe zopet začeti rekreirati. V bazenu lahko izvajamo različne vaje, telovadimo, izvajamo jogo itd…

plavanje in bazen

Sezona na pokritih bazenih se začne v septembru in traja do sredine junija, nato pa se odprejo zunanji bazeni in kopališča, tako da lahko plavate čez celo leto.

CENA

Preko Študentske vadbe sta plavanje in bazen na voljo že od 2,5€ na obisk, preko Šport na klik pa že od 3,9€ za obisk. Za rekreacijsko plavanje so na voljo ločene proge, ki si jih delite z drugimi rekreativci.

Za plavanje in bazen imate na voljo tudi pakete obiskov, ki vadbo še pocenijo in sicer je za Bazen Tivoli na voljo paket 20 obiskov po ceni 40€ (2€ za obisk), za bazen na Fakulteti za šport (Sportclub Kodeljevo) pa je va voljo paket 10 obisko, za 25€.

 

KLJUČNE BESEDE: PLAVANJE IN BAZEN, TIVOLI, SPORTCLUB, FAKULTETA ZA ŠPORTRavnotežje:*Kondicija:****
Moč:***Intenzivnost:***
Koordinacija:***Cilji:
  • Oblikovanje telesa
  • Pridobivanje kondicije
  • Pridobivanje moči in vzdržljivosti
  • Kurjenje kalorij
  • Sprostitev

Rezultati

  • učinkovita vadba za kurjenje kalorij
  • vsesplošno dobro počutje
  • razgiba se celotno telo
  • blagodejno vpliva na astmatična obolenja

Komu je vadba namenjena

Gre za obliko rekreacije, ki je dostopna ljudem vseh starosti in ponuja tako fizično kot tudi psihično ugodje. Pri plavanju delujejo skoraj vse mišice, ob tem pa je teža enakomerno razporejena.

Kateri centri ponujajo to vadboŠtudentska vadba