Potapljanje na vdih

Vznemirljivo, novo in malce eksotično

potapljanje na dah

Potapljanje na vdih ali apnea je človeku najbližja in najbolj naravna vrsta potapljanja. Gre za potapljanje brez tehničnih pripomočkov, ki bi nam omogočili daljše bivanje pod vodo, torej brez avtonomne opreme (jeklenke z zrakom in regulatroja). Se sliši dolgočasno? Poglej si raje TO:

Že samo ime pove, da gre za potapljanje le z zrakom, ki ga lahko na površini vdihnemo v pljuča. Osnova potapljanja na vdih je torej zadrževanje sape in premikanje pod vodo.

Druga osnovna stvar je premikanje pod vodo. Najbolj naravno je premikanje brez kakršnih koli pripomočkov, se pravi le v kopalkah ali pa celo brez njih. Pod vodo se običajno plava malenkost prirejen prsni stil (žabica). Danes nas večina za plavanje uporablja plavuti, predvsem stereo izvedbo (na vsaki nogi ena plavut), v tekmovalni apnei pa se uporabljajo največ monoplavuti (enojna plavut), ki so sicer bolj efektivne in hitrejše imajo pa slabo lastnost, da so zelo neokretne in zato za rekreativno potapljanje niso primerne.

Člani Študentske vadbe lahko 6-dnevni osnovni tečaj potapljanja na vdih opravite le za 210 €.

 

Še vedno nisi prepričan? Poglej si te rekorde!potapljanje 2

Držanje vdiha v eni uri: 59 min 45 sec – Giancarlo Bellingrath (Italija)

Najhitreje pod vodo preplavanih 16x50m: 10 min 53 sec – Samo Jeranko (Slovenija)

Prosti potop pod ledom: 56 m – Domagoj Jakovac (Hrvaška)

 

Je potapljanje nevarno?

Mnogi pravijo, da je apnea nevaren, ekstremen šport. A dejstvo je, da bo apnea le toliko nevarna in ekstremna kot boste želeli sami. A bi rekli, da je vsakodnevna vožnja z avtom ekstremno nevarna? Kaj pa če bi po cesti nekontrolirano divjali? Popolnoma enako je v apnei. Seveda pa je potrebno poznati določena pravila, zakonitosti, varnostne postopke in postopke reševanja. Teh pa se lahko naučimo v tečajih: rdeča nit začetnega tečaja potapljanja na vdih je spoznavanje nevarnosti, ki nam pretijo pri potapljanju in kako se jim izogniti. Velik poudarek se daje tudi različnim tehnikam izenačevanja pritiska v globinah.

Tečajniki se tekom predavanj naučijo kako pravilno dihati, se pravilno potapljati, sproščati, varovati in reševati potapljaške partnerje. Seveda pa se podajo tudi osnovna znanja o zgodovini, opremi, zvrsteh potapljanja na vdih, fiziki hidrosferičnega okolja, fiziologiji in anatomiji človeškega telesa, kar je pomembno za razumevanje nevarnosti tekom potapljanja. Tečajniki se naučijo tudi vaj učenja pravilnega dihanja, ki jih izvajajo do morskega dela tečaja.

 

 Ravnotežje:****Kondicija:****
Moč:***Intenzivnost:***
Koordinacija:*****Cilji:
 • Zdrav duh v zdravem telesu
 • Izboljšanje telesne drže
 • Pridobivanje moči in vzdržljivosti
 • Sprostitev
 • Druženje ob športu

Rezultati

 • obvladanje osnovnih spretnosti potapljanja
 • obvladanje tehnik izenačevanja pritiska
 • znamo pravilno dihati 
 • izboljšana zdržljivost pod vodo
 • vsesplošno dobro počutje
 • razgiba se celotno telo

Komu je vadba namenjena

Vsem, ki se ne bojite novih športnih disciplin.

Kateri centri ponujajo to vadboŠtudentska vadba