Veš, kako pravilno oprati športna oblačila?

Zgodi se, da oblačila večkrat zapored operete, a se še vedno ne znebite neprijetnega vonja, kar vas seveda odvrne od nošenja. A ni problematičen le smrad: nečista oblačila, ki še vsebujejo bakterije, slabo vplivajo tudi na kožo, ki se je dotikajo, ter povzročajo izpuščaje in mozolje. Nadalje se bodo ob nepravilni negi hitreje obrabila, kar bo le še večji strošek.

Predstavljamo nekaj praktičnih nasvetov, kako športna oblačila očistiti:

  1. Pred pranjem oblačila za 30 minut namočite v mrzli vodi s skodelico belega kisa (to bo odstranilo vonj)
  2. Ne pretiravajte z detergentom
  3. Nikar ne uporabljajte mehčalec, saj uniči vse kar je raztegljivo!
  4. Upoštevajte navodila za pranje, tam so z razlogom (Športna oblačila je ponavadi najbolj pametno prati v mrzli vodi, da jih topla ne uniči in skrbi)
  5. Nikar jih ne sušite v sušilcu, zaupajte soncu!
  6. Oblačila operite takoj! Če nimate časa jih hitro dajte iz športne torbe in nekam obesite ba zrak, da se posušijo (mokra športna oblačila začnejo kmalu plesneti)
  7. Preverite ali ima vaš pralni stroj kakšen poseben program za športna oblačila (Če kmalu načrtujete nakup novega, veste kaj iskati pri njem)
  8. Po predelih kjer se močno potite (na primer pod pazduho) že pred pranjem nanesite malo večje količine detergenta in pustite, da se ta vpije.
  9. V športnih trgovinah preverite ali je možno kupiti posebne detergente za športna oblačila
  10. Ločujte oblačila po barvah

HUDA NAPAKA: Čakate več dni, da operete prepotena oblačila
Vlaga spodbuja nastajanje bakterij, kar pomeni, da dlje kot boste oblačilo pustiti vlažno, bolj bo smrdelo in sčasoma boste te neprijetne vonjave vse težje spravili iz oblačil, če sploh. To pomeni, da bo najbolje oblačila oprati takoj po aktivnosti, če tega ne storite, pa jih vsaj posušite, saj boste tako preprečili, da bi se slabe vonjave zažrle vanje. 

Kaj pa nahrbtniki in torbe?

Ob nakupu preverite, ali jih je mogoče prati v pralnem stroju. Če je to možno ravnajte s torbo kot s športnimi oblačili: posušite jih na zraku, polijte z detergentom, operite, polijte z belim kisom, operite.

Če pa jih ne smete prati v stroju, namočite krpo z belim kisom in jo postavite v nahrbtnik ali športni copat in krpa bo upila neprijetne vonjave.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

twelve − 12 =