VODIČ: Pravilna priprava različnih vrst čaja

Si tudi ti en/a tistih, ki dneva ne morejo začeti brez kave? A človek v življenju potrebuje spremembe, hkrati pa se kave – še posebej med izpitnim obdobjem, ko jo pijemo v večjih količinah – lahko hitro naveličaš.

Čaj je dobra alternativa, saj nekatere vrste vsebujejo kofein, spet druge pa te lahko zazibajo v še kako potreben spanec. Poleg vseh koristi, ki jih imajo za zdravje (med drugim čistijo kožo, hidrirajo in seveda blažijo boleče grlo in sezonske bolezni), preprečujejo tudi stres. Priprava čaja je lahko celo neke vrste antistresni ritual. Čaj ni slučajno druga najbolj pogosto pita pijača na svetu – takoj za vodo.

Manj procesirani kot so čajni listi, več antioksidantov vsebuje čaj. Zato ima na primer zeleni čaj več antioksidantov kot črni. V belem, ki je najmanj procesiran, pa jih je najti največ. Vsi pravi čaji so narejeni iz rastline, imenovane Camellia sinensis, in vsi vsebujejo vsaj malce kofeina. Različne vrste so rezultat različnega procesiranja, mešanic in priprave.

Četudi je priprava čaja v tem primeru malce manj enostavna (cedilo je treba navsezadnje oprati), večina ljubiteljev čaja prisega na uporabo čajnih lističev in ne čajev v vrečkah, saj so ti navadno višje kakovosti, kar se seveda pozna tudi v okusu. Čaj pa seveda ni primeren le za zimsko izpitno obdobje, v pomladnih in poletnih dneh si privošči katerega od osvežujočih ledenih čajev – recepti te čakajo na tej povezavi. 

priprava_čaja_2

Beli čaj

Gre za najmanj procesirano vrsto čaja, zato vsebuje precej antioksidantov. Navadno je svetle barve in je zelo cenjen zaradi nežnega, subtilnega naravno sladkega okusa. Pridelan je skoraj izključno na Kitajskem, in sicer iz mladih, občutljivih čajnih lističev, ki oksidirajo naravno. Poimenovan je po lepih neodprtih srebrno-belih popkih, ki dajejo rastlini bel videz. Beli čaj se naj bi pripravljal z vodo, ki ni popolnoma vrela.

Čas namakanja v vodi: 1 do 2 minuti.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je ena izmed najbolj priljubljenih vrst čajev, še posebno v Aziji. Nekaterim zelenim čajem je dodana aroma cvetlic ali sadja. Značilno zanj je, da je pred sušenjem izpostavljen večstopenjski toplotni obdelavi. Navadno je malo oksidiran, zato se od belega loči predvsem po teh dodatnih korakih procesiranja lističev pred sušenjem, kar nato ustavi oksidacijski proces. Zeleni čaji so drugi po vrsti po koncentraciji antioksidantov, kar lahko pomaga pri nevtralizaciji prostih radikalov v telesu. Okus zelenega čaja se lahko giblje od travnatega do sladkega in je rahlo trpek.

Čas namakanja v vodi: 1 do 2 minuti.

6 cups with different types of tea leaves black green hibiscus chamomile mint lavender on white background of scattered tea leafs. Tea collection of six different types of tea leafs. Horizontal.

Oolong čaj

»Oolong« v kitajščini pomeni »črni zmaj«, kar precej ustreza njegovi drznosti. Gre za tradicionalni kitajski čaj, ki nastaja z unikatnim procesom, ki vključuje sušenje na močnem soncu in oksidacijo pred zvijanjem. Je delno oksidiran, in sicer med 8 in 85 odstotki, zato ima lahko zelo raznolike barve in arome. Prav tako je zelo raznolik tudi okus: lahko je dimljen, sladek, saden, lesni ali zelen in svež. Daljša oksidacija se kaže v temnejši barvi in okusu, ki je bolj podoben črnim čajem, krajša oksidacija pa naredi čaj svetlejši in bolj podoben zelenemu.

Čas namakanja v vodi: 2 do 3 minute.

Črni čaj

Črni čaj ima navadno precej močen okus, ki se odlično ujame z mlekom in sladkorjem. Odličen je tudi kot ledeni čaj. Črni čaj predstavlja več kot 90 odstotkov čaja, prodanega na zahodu. Je najbolj oksidiran od vseh vrst čajev, poleg najmočnejšega okusa ima tudi najtemnejšo barvo in največ kofeina – približno pol toliko kot kava. Že stoletja je predmet trgovine, v 19. stoletju se je v Mongoliji, Tibetu in Sibiriji uporabljal celo kot oblika valute.

Čas namakanja v vodi: 1 do 2 minuti.

Zeliščni čaj

Je edini, ki ni narejen iz listov rastline Camellia sinensis. Tehnično gledano bi tako lahko rekli, da sploh ne gre za čaj. Zeliščne infuzije imajo tako dolgo zgodovino kot sam čaj, a gre za dve različni vrsti pijač. Sem spadajo rooibos čaji, mate čaji in zeliščne infuzije – slednje so lahko narejene iz lističev zelišč, cvetov ali sadja. Tudi ti so za potešitev žeje dobri tako v vroči kot v ledeni različici. Za razliko od pravih čajev zeliščni čaji ne vsebujejo kofeina. Obstajajo že vsaj od leta 1550 pred našim štetjem.

Čas namakanja v vodi: 5 do 6 minut.

Roiboos čaj

Gre za zeliščno infuzijo iz južnoafriškega rdečega grma, zato ga nekateri imenujejo tudi »rdeči čaj«. Tudi ta je lahko različnih okusov, a navadno je njegov okus bogat in rahlo sladek. Lističi so fermentirani, zato imajo značilno rdeče-rjavo barvo. Vsebuje več antioksidantov kot zeleni čaj.

Čas namakanja v vodi: 5 do 6 minut.

Različni čaji.
Različni čaji.

Mate čaj

Čaji te vrste imajo okus, ki je rahlo podoben kavi. Mate je divji grm, ki ga je najti v Argentini. Popularno je pitje skupaj s prijatelji, in sicer s slamicami iz večjega vrča. Vsebujejo stimulant, podoben kofeinu, kar jih naredi odlično alternativo kavi.

Čas namakanj v vodi: 5 do 6 minut.

Cvetoči čaji oz. čajne rože

Cvetoče čaje rožno izdelujejo umetniki, ki združujejo vrste okusa in vonja skupaj z lepim videzom. Ti romantični čaji so lahko lepo darilo ali ljubka zanimivost na zmenku. Sestavljeni so iz svežnja suhih čajnih lističev, ki so oviti okoli enega ali več suhih cvetov. V vroči vodi se svežnji razprejo in razkrije se cvet. Navadno so v cvetočih čajih uporabljeni cvetovi krizantem, jasmina, ilij in osmanta. Priprava čaja, ki cveti, je edinstveno doživetje, ki si ga lahko pogledaš na povezavi.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

17 + six =