RECEPT: Zdravi krofi

Jutri se bo odvijalo še zadnje dejanje letošnjega pusta- pustni torek. Če si tudi ti med tistimi, ki se preprosto ne moramo upreti pustnim krofom? Zate smo zbrali nekaj bolj zdravih “ponaredkov” krofov, ki so prav tako slastni, na drugi strani pa jih boš lahko jedel/jedla brez skrbi.

Zakaj za pusta sploh jemo krofe?

Ena od vraž, povezanih s pustim časom, ki traja od pustne sobote do pustnega torka, pravi, da morajo biti za pusta ‘siti ljudje, živina in duhovi’.

Zdravi krofi

Zdravi polnozrnati krofi narejeni v pečici

Seveda boš mogoče pomislil/a: “To pa niso pravi krofi!” Če si takega mnenja, potem ti svetujem, da preprosto posežeš pa pravih pustnih krofih in uživaš ta čudovit čas, ko jih je povsod v izobilju.

Če pa bi rad/a popazila na linijo oziroma se trudiš malo bolj zdravo jesti, potem ti svetujem, da preizkusiš spodnji recept za bolj zdrave in manj kalorične krofe.

Sestavine:

  • 600 g polnozrnate pirine moke
  • 50 g gustina
  • 42 g kvasa (ali 2 x 7 g suhega kvasa)
  • rumenjaki
  • 2,5 dl mleka
  • 0,5 dl Radenske
  • 100 g kisle smetane
  • 40 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 4 žliceruma
  • nastrgana lupinica 1 bio limone
  • ščepec soli
  • ščepec muškatnega oreška
  • postrgana semena 1/2 vanilijevega stroka
  • marelična marmelada (ali po želji, tudi čokolada, vanilijeva krema…) 
  • maslo ali olje za premaz

Postopek priprave:

Segrejemo mleko, dodamo jedilno žlico sladkorja in jedilno žlico moke ter nadrobimo kvas. Počakamo, da nekoliko naraste.

Rumenjake stepemo s sladkorjem in sladkorjem vanilje, dodamo rum, semena stroka vanilja, limonino lupinico, Radensko in kislo smetano.

V posodo presejemo moko, dodamo Gustin, sol, muškatni orešček. Vse sestavine umešamo v gladko testo in pustimo vzhajati na toplem vsaj pol ure, nato ponovno pregnetemo in pustimo vzhajati še 1/2 ure.

Na pomokani površini razvaljamo na slab cm debelo in izrežemo kroge. Na polovico krogov damo čajno žličko marmelado in z beljaki premažemo testo vse od roba do marmelade. Nato pokrijemo z drugim krogom brez marmelade in dobro pritisnemo robove. Ponovno izrežemo krog, da bo imel lepo obliko.

Pustimo vzhajati še pol ure na papirju za peko. Nato premažemo s stopljenim maslom in pečemo na 180 stopinjah 15 – 20 minut.

Še tople posujemo s sladkorjem v prahu (če seveda želite, lahko se sladkorju tudi izognemo)

Vir recepta: www.kulinarika.net

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

8 − two =