Želite letos realizirati vaše novoletne zaobljube?

Vsi jih poznamo, tiste obljube samemu sebi in močno odločnost na silvestrski večer »Letos pa res!« A vse vemo tudi, da se velikokrat zgodi, da se novoletne zaobljube v novem letu kar kmalu spremenijo v še eno neizpolnjeno željo.

Kaj se zgodi z našo odločnostjo in pričanjem, da bo novo leto drugače? Zakaj se je tako težko držati tistih preprostih obljub sebi kot so zdravo življenje, hujšanje in predvsem tista zlata »letos se bom več gibal, treniral bom nekaj novega in postal bom bolje fizično pripravljen)? Pa poglejmo 5 glavnih napak, ki so krive, da postanejo novoletne zaobljube le še ena neizpolnjena želja na seznamu in seveda 5 nasvetov, kako se jim izogniti?

NAPAKA ŠT.1: Vaši cilji so preširoki: Na vrsti je hujšanje! Na mojem jedilniku bo le zdrava prehrana! Pretekel bom maraton!

Cilji kot so »hujšanje«, zdrava prehrana in več rekreacije, so preširoki in preveč ambiciozni, da bi nam uspeli. Če želite izpolniti novoletne zaobljube so morate najprej postaviti točne cilje in jih jasno zapišite. Dober način, da vam to uspe je, da preizkusite, če vaši cilji prestanejo SMART test (Specific, Measurable, Attainable, Realistic, and Timely), torej morejo biti cilji specifični, imajo možnost beleženja, morajo biti realistični, dosegljivi in časovno morajo ustrezati našemu življenjskemu ritmu.

PRIMER: Namesto, da se odločite, da boste jedli več zelenjave, si rajši postavite cilj, da k vsaj dvema obrokoma dnevno priložite zelenjavo.

Novoletne zaobljube_1

NAPAKA ŠT. 2: Preveč novoletnih zaobljub na enkrat

Če bi radi k svojemu urniku dodali trening karateja trikrat tedensko, poleg tega pa bi radi še petkrat na teden tekli, iz jedilnika bi radi črtali gluten maščobe, mlečne izdelke in sladkor in še in še in še. S taki cilji ste si že na začetku zastavili načrt, ki vas bo neizbežno razočaral.

Ustavite se, ne pretiravajte! Če si postavite preveč ciljev, ki so enako ambiciozni, le ti ne bodo učinkoviti. Namesto, da si ustvarite nešteto zaobljub, ki vas bodo kmalu spravile v obup, se usmerite na en ali dva realna cilja. Ko boste videli, da se uspešno držite zastavljenih ciljev vas, bo to motiviralo, da boste lahko tekom procesa vnesli v svoj vsakdan še kakšen cilj in novost.

PRIMER: Če ste si zastavili, da boste tekli trikrat na teden, poskrbite, da se boste držali urnika (seveda lahko uro in dan zamaknete, ne smete pa termina opustiti). Ko se boste navadili teka, si cilje zvišajte s tem, da si zastavite tempo, postavite čarovnico ali daljšate vašo pot teka. Upoštevajte prvoten cilj in ga nenehno nadgrajujte.

NAPAKA ŠT. 3: Ne izdelate si realnega načrta, kako bi izpolnili vse cilje

Če si postavite cilj, brez ustreznega načrta je kot da bi se lotili gradnje stavbe brez pravih temeljev- zgrajena je precej majavo. Preden se torej zaženete v akcijo, naredite seznam stvari, ki jih bi radi opravili vsak dan in kakšen cilj bi radi z aktivnostmi dosegli.

POMEMBNO je, da si postavimo določene prelomnice, in sicer tedenske in mesečne ter strmimo k njim. Če si nek večji cilj, kot je na primer preteči Ljubljanski maraton najprej razbijemo v manjše cilje na primer preteči 2 kilometra in kasneje preteči 5 kilometrov, nam bo lažje doseči želen cilj.

NAPAKA ŠT. 4: Novoletne zaobljube postanejo neprijetno opravilo

Hujšanje… To je ena izmed najpogostejših novoletnih zaobljub, saj se med prazniki vsi radi pregrešimo in tudi pretiravamo z dobrotami, mastno in sladko hrano, ki ji dodamo še šampanjec in kakšno pivo. Kile se se lepo nabirajo novo leto pa se začne z obupom v očeh, ko stopimo na tehtnico.

Zato veliko ljudi na seznam zaobljub največkrat umesti: 1. zdrava prehrana in drugič hujšanje. A napaka večine je, da postane cilj neprijetno opravilo, ki se ga moramo nujno držati. Pozabljamo, da mora biti cilj zabaven in razburljiv. Mora vas pahniti iz cone udobja, a mora biti vseeno dosegljiv.

NASVET: Če se vam zdi, da dvigovanje uteži ni več dovolj zanimivo, v svoj vsakdan vključite druge aktivnosti: Povabite prijatelje in skupaj pojdite na Šmarno goro, dekleta se lahko udeležite plesa ob drogu ali pa se pozabavajte z različnimi aplikacijami za vadbo, ki so na voljo za vse pametne telefone.

NAPAKA ŠT. 5: Pozabite praznovati svoj uspeh

Ko je na jedilniku le zdrava prehrana in se ti zdi, da se s svojim natrpanim urnikom, ki si mu dodal še redno rekreacijo le težko prebijaš skozi dneve. Takrat ne smeš pozabiti, kako pomembno je, da se ob uspehu nagrajuješ. Težko je ostati discipliniran, če imaš občutek da delaš v prazno in se ničesar ne veseliš. Napaka, ki jo večina naredi je, da si tiste bombončke za nagrado postavi šele na koncu, ko bo cilj dosežen.

NASVET: Praznujte in veselite se majhnih zmag! Seveda pa vam svetujemo, da se namesto s priboljški (tortice, čokolada, piškoti in druge razvade v obliki hrane in pijače) nagradite z obiskom savne, privoščite si masažo, pedikuro ali kaj podobnega.

ENOSTAVNE IN UČINKOVITE NOVOLETNE ZAOBLJUBE, KI SE JIH BOSTE LAŽJE DRŽALI

  • Poskusite »čistilno dieto«, s katero se izogibate procesirani hrani in jeste doma pripravljene in zdrave obroke. Poskusite se diete držati 30 dni. Ko zdržite 30 dni si čestitajte in si začrtajte nov mejnik, in sicer novih 30 dni. Vztrajajte tako dolgo, da postan zdrava prehrana nov način življenja.
  • Iz svojega vsakdana črtajte sokove in vse pijače, ki vsebujejo veliko kalorij. Pomahajte v slovo kokakoli in začnite piti vodo ali nesladkan čaj.  Vsaj dvakrat tedensko telovadite ( Poceni rekreacija brez statusa: NI PANIKE)
  • Ko se zbudite, spijte kozarec vode.
  • Telovadite zjutraj: Tako se boste izognili tistim poznanim situacijam kot je Nekaj nujnega je prišlo vmes ne morem telovaditi. Seveda se boste mogli potruditi in se boriti z željo po dodatnem jutranjem dremežu.
  • Načrtujte športne aktivnosti s prijatelji! V dvoje je vedno lepše, poleg tega pa se boste lahko medsebojno vzpodbujali in bodrili, ko bo prišlo do trenutka Meni se danes ne ljubi. Načrtujte vadbo s prijatelji vsaj enkrat tedensko

Seveda so vsi novi začetki težki in obljube samemu sebi je vedno najtežje držati, zato vam bomo v letošnjem letu tudi mi priskočili na pomoč. V aplikaciji Študentska vadba najdete veliko super aktivnosti, ki se jih lahko udeležite s svojimi prijatelji. Seveda pa bomo tudi v letu 2017 poskrbeli za nove in nove možnosti za zanimive aktivnosti. Bi radi že danes izpolnili del zaobljub? Prijavite se v našo aplikacijo in preizkusite nekaj novega! Vaše telo vam bo hvaležno.

Študentska vadba

Objavi komentar

Tvoj email naslov ne bo objavljen v komentarjih.

Uporabljene so lahko naslednje HTML značke: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

14 − thirteen =